Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa produkterna för skavsår på vandringen!

1. Compeed skavsårsplåster Extreme 2. Inotyol salva 3. Scholl tå – & fingerskydd
Compeed skavsårsplåster Extreme Inotyol salva Scholl tå – & fingerskydd

Bästa produkterna för skavsår på vandringen – Sommaren är här och vem vill inte rivstarta säsongen med en avslappnande vandring i någon av våra många svenska skogar? Vad som däremot är mindre trevligt och kan stoppa en lång vandringstur är smärtsamma skavsår. Men var lugn, det finns en hel del produkter som både hjälper och förebygger skavsårens förekomst på nolltid!

Vi har tagit fram våra absoluta favoriter som vi anser vara de bästa produkterna för skavsår på vandringen!

Bästa produkterna för skavsår - Compeed Blåsor Extreme1. En Klassiker! Compeed skavsårsplåster Extreme

 • Form: Plåster
 • Lindrar: Sår och blåsor
 • Bra för: Att ha med på resa

Få produkter slår en klassiker som Compeeds skavsårsplåster. Compeed är kända för sina plåster av stark och hållbar kvalitet som både läker, lindrar och motverkar förekomsten av skavsår. Med detta skavsårsplåster läker dina blåsor och sår enkelt och effektivt.

Varför Compeeds plåster har blivit så etablerade på marknaden beror dels på att deras plåster är gjorda av ett tjockare material som ger ett mycket bättre skydd mot både friktion och vid träning. Plåstret har en mycket god och följsam passform som fäster säkert och länge på ditt utsatta område. Dessutom har plåstret en mycket bra tryckavlastning som lindrar och botar skavsåret på nolltid.

Tack vare den nätmönstrade strukturen blir avlastningen mycket god och plåstret sitter som en andra hud. Med dess starka klister sitter plåstret på önskat område i upp till flera dagar och skyndar läkeprocessen avsevärt.

Vi har utsett Compeeds skavsårsplåster som vår absoluta favoritprodukt för skavsår. Förutom att läka skavsår, förebygger de även uppkomsten av nya skavsår om de används på utsatta områden. I denna förpackning får du fem plåster med måtten 4,2 x 6,8 centimeter och 1,4 millimeter tjockt.

Se priset

Bästa produkterna för skavsår - Inotyol, salva2. Inotyol salva – Dämpar röd och irriterad hud!

 • Form: Salva
 • Lindrar: Röd och irriterad hud
 • Bra för: Den som vill undvika plåster

Vi har även tagit med en salva på vår topplista av produkter för skavsår. Inotyol salva är en effektiv och snabbverkande salva som behandlar olika hudåkommor hos både vuxna och barn. Denna salva är både skyddande och mjukgörande och passar mycket bra både för att behandla skavsår och motverka dem. 

Förutom att fungera skyddande för huden dämpar den röd och irriterad hud som kan uppkomma vid ett skavsår. Eftersom salvan är anpassad för att behandla brännskador är detta ett utmärkt val för den som vill undvika att ha plåster på såren, och istället vill låta såren torka fritt. Salvan är mycket fet i sin konsistens och är därför även ett gott val för att förebygga förekomsten av skavsår, speciellt där huden blir fuktig och blöt.

Salvan innehåller 30 gram och för att applicera denna produkt gör du det lättast genom att både rengöra och lufttorka såret innan påstrykning av produkten. Salvan bör smörjas på en till flera gånger dagligen. Du kan även täcka området med en gasbinda eller kompress för att förhindra att dina kläder fläckas ned efter applicering. Salvan bör dock inte användas på infekterade eller sår med varbildning.

Vi kan verkligen rekommendera denna salva för hela familjen som både fungerar som mjukgörande och skyddande mot smärtsamma skavsår!

Se priset

Bästa produkterna för skavsår - Scholl Tå- & Fingerskydd3. Scholl tå – & fingerskydd– Mjukgörande kompress! 

 • Form: Kompress
 • Skydd mot: Friktion, skavsår, blåsor
 • Bra för: Den miljömedvetna

Scholl är märket som specialiserar sig på fötter, och deras tå- och fingerskydd är heller inget undantag! Denna skonsamma kompress är ett mycket kraftfullt skydd som omedelbart avlastar vid friktion och kraftiga påfrestningar på både fötter och händer.

Med denna produkt slipper du kladdig salva och klister som fastnar på huden. Den är idealisk för irriterad hud, skavsår och blåsor då den är mycket mjuk och effektiv vid användning. Den följer huden perfekt och ger omedelbar lindring.

När du applicerar kompressen kan du anpassa längden genom att klippa den i önskad längd för att sedan placera på ditt utsatta område. Ta även bort kompressen minst 3-4 timmar per dag så din hud får andas. Vad vi gillar lite extra med denna produkt är att den är tvättbar och återanvändbar. Den kan därför handtvättas med mild tvål och självtorka innan den kan användas igen. Pudra även med talk när kompressen är helt torr.

Detta alternativ är mycket hållbart i längden och passar perfekt för den miljömedvetna som vill vara både skonsam mot sin hud och även miljön!

Se priset

Vem behöver en produkt för skavsår?

Om du vistas mycket i naturen och går på vandringar, speciellt med nya skor är det vanligt förekommande att du någon gång råkar ut för rejäla skavsår. Det kan leda till stora sår eller vätskefyllda blåsor som kan ta upp till flera veckor innan de läks ordentligt. De vanligaste skavsåren förekommer antingen på hälen eller tårna.

Det finns ett flertal olika produkter du kan använda dig av som både läker skavsåren, men även de som du kan applicera innan för att förebygga att de skapas. Du kan välja mellan olika slags plåster, tejp eller geléinlägg beroende på vilken typ av behandling som du föredrar. Det är alltid bra att ha en produkt för skavsår hemma ifall olyckan är framme.

Det finns många produkter på Apotek för skavsår som både lindrar, läker och förebygger de onda såren. Vi rekommenderar dock att du har på dig ett par skor som du redan gått in ordentligt innan du beger dig ut på en längre vandring. Se även till att skon sitter ordentligt på foten så du undviker glapp vid dina steg.

3 vanliga frågor om skavsår:

✅ Vad är ett skavsår?

Skavsår bildas när din hud nöts eller trycks mot någonting som sedan bränns på grund av en friktion som skapas. Du kan få skavsår på ett flertal olika ställen på kroppen, men vanligast kommer skavsåret på fötterna.

Man kan därför säga att ett skavsår är som en lättare brännskada. Ett skavsår kan bli till en blåsa som, om du har otur, även kan bli infekterad. Du vet att du fått en infektion ifall skavsåret känns ordentligt varmt och det bildas var.

✅ Vilka orsaker finns det till skavsår?

Skavsåret orsakas av en hög friktion till följd av en nötning mot huden. Om du har spruckna fötter, torra fötter eller fötter med förhårdnader löper du större risk för att få skavsår. Värme och träning kan även det orsaka skavsår, då svett eller saltrester påverkar fötterna. Har du också nya skor på dig, som ökar ansträngningen och friktionen på foten ökar risken avsevärt.

✅ När bör du söka vård?

För de flesta skavsår behöver du inte söka någon vård. De läker av sig själva med tiden och med hjälp av olika produkter anpassade för skavsår. Men det finns de fall där du behöver uppsöka vård. Om ditt skavsår inte blivit bättre efter en vecka och innehåller var är det en god idé att du låter personal på din vårdcentral ta en titt på såret. Blir det mycket rött, varmt och om du får feber bör du även uppsöka vård.

Så väljer du den bästa produkten beroende på skavsår och behov!  

När du ska välja produkt för skavsår är det bra om du kikar på vilka olika alternativ som finns att välja mellan. Det finns många olika produkter på apoteken som både lindrar, läker och förebygger uppkomsten av skavsår så du slipper obehaget.

Plåster, geléplåster, tejp och salvor är bara några utav de olika produkterna som kan hjälpa till vid brännskadan. Tänk över själv vad du känner dig mest bekväm med att använda. Ett geléplåster kan exempelvis vara ett bra alternativ, inte endast för att läka såret, men också att sätta på innan skavsåret bildas.

Försök även i den mån det går att använda sköna, bekväma skor om du ska på en längre vandring. Du löper större risk att få skavsår om din fot utsätts för samma friktion under en längre tid.

 Om olyckan väl är framme

Även om du är medveten om risken finns för att drabbas är det ändå lätt hänt att du får ett skavsår, även om du har bekväma skor på dig. Du kan dock själv behandla ditt skavsår med några enkla knep.

 1. Börja med att tvätta rent ditt sår med vatten och en tvål som är mild mot huden. Det kan hända att det kommit in smuts i såret medan du vandrat.
 2. Om du fått en blåsa – undvik att peta hål på den, då det är blåsan som skyddar huden som bildas under den.
 3. Använd dig av filtringar, som är små runda ringar som placeras runt den ömma punkten som skyddar mot ytterligare nötning.
 4. Lägg på anpassade skavsårsplåster som skyddar och underlättar din läkning avsevärt.

Vad kan du själv göra för att undvika skavsår?

Som tur är finns det en hel del olika saker du själv kan göra för att förebygga uppkomsten av skavsår. Ett tips är att alltid bära bekväma skor om det är tänkt att du ska promenera eller vandra en längre sträcka. Se även till att hålla dina fötter torra genom att använda strumpor som inte lätt blir fuktiga. Alternativt kan du också använda dubbla lager strumpor för bättre effekt. Detta är extra viktigt om du sportar och svettas i skorna.

Genom att använda en fet hudkräm på dina fötter minskar du risken för uppkomsten av skavsår. De mjuka fötterna minskar nämligen den friktion mot skor som bildas när du promenerar. Du kan även använda dig av skavsårsplåster på utsatta områden som exempelvis hälar och tår innan skavsåret bildas, för att skydda den känsliga huden.

Vilken produkt och behandling du än föredrar mot skavsår hoppas vi att du med hjälp av våra tips både kan lindra och förebygga skavsåren på nolltid!

Lämna en kommentar