Test: Bästa klätterskorna 2024 – Hitta bästa klätterskon för dig!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoorexperten.se och Outnorth.se

Bästa klätterskorna 2024 – Klätterskor är en av de viktigaste delarna av din klätterutrustning. Samtidigt är valet av klätterskor bland det svåraste som finns både för nybörjare och erfarna klättrare. Detta är eftersom det finns så otroligt många modeller av klätterskor, med olika syften, passformer, styrkor och svagheter.

Skrollar du vidare på denna sida kommer du se vår lista på modeller av klätterskor som vi älskar. Det är svårt att säga vilken storlek du bör köpa, men vi hoppas att vår lista kan ge dig inspiration till vad din nästa sko bör vara, eller i alla fall vilken modell du kan leta efter.

Det finns så många kvalitativa skor på marknaden att vi har valt hela 6 par till listan för bästa klätterskorna – nu kör vi!

Topp 6 bästa klätterskorna 2024

1. Vårt toppval – Five Ten Hiangle – Bästa allroundskon

Bästa klätterskorna - Five Ten Hiangle
 • Märke: Five Ten
 • Modellnamn: Hiangle
 • Passform: Smal
 • Bruk: Inomhus / Utomhus
 • Klättringstyp: Bouldering, sportleder
 • Design: Herr

Denna sko från Five Ten kombinerar hög friktion med överlägset grepp och är perfekta för bouldering och sportleder. Tanken med dessa skor är att de skulle kunna formas efter dess användare, och detta har Five Ten uppnått genom att göra så att skon följer fotens form och hålla formen bättre över längre tid.

Hiangle har fått en aggressiv profil, och en yttersula i Stealth® C4 gummi, som greppar i branta överhäng med säkerhet. Five Ten ville se till att skorna kunde användas både inomhus och utomhus, och de har de verkligen uppnått med denna sko, som hjälper dig hitta balansen mellan styrka och finess, vad du än klättrar.

Och allt det så att du kan utföra din mest tekniska klättring i full komfort.

Dessa avancerade klätterskor, som är aggressiva men sitter bekvämt som en strumpa, är en supermodell för alla.

Se priset

2. Bäst för nybörjare – Mad Rock Weaver Unisex

Bästa klätterskorna - Mad Rock Weaver Unisex
 • Märke: Mad Rock
 • Modellnamn: Weaver
 • Passform: Smal 
 • Bruk: Inomhus / Utomhus
 • Klättringstyp: Alla
 • Design: Unisex

Vi tycker inte nybörjare ska få produkter i lägre kvalitet bara för att de är nya till sporten. Så, om du är nybörjare kommer du älska dessa. Vi har hittat en unisex-modell som ger dig kvalitén och känslan av proffsskor!

Mad Rock, tillverkarna, har skapat denna sko för både män och kvinnor, på olika klättringsnivåer. Skorna har en stickad ovansida, som ger optimal ventilation allmänt, men särskilt när man klättrar storväggar eller en het dag när solen gassar.

Samtidigt har de en mjuk och flexibel form med ett foder som är separat, åter för att förse den där ventilationen som är så bra. Trots att skon känns så luftig har Mad Rock ändå lyckats hålla skons passform tight och smal.

Till sulor har dem 3 millimeter slitstarka Science Frictionsulor i gummi, som ger bra friktion och säker klättring. Dessutom anpassar sig skornas passform efter din fot, och med sulans platta form klättrar du bekvämt även på höga höjder under längre perioder.

Se priset

3. Bästa miljövänliga – Cobra Eco La Sportiva

 • Märke: La Sportiva
 • Modellnamn: Cobra Eco
 • Passform: Smal  
 • Bruk: Inomhus / Utomhus
 • Klättringstyp: Speed
 • Design: Herr

La Sportiva är världsberömda för deras klassiska klättringsskor. Cobra Eco är vad märket har att säga om hållbar utveckling, och är en miljövänligt producerad klättringssko för män.

Målet La Sportiva hade, var att använda så mycket miljövänliga material som möjligt och att under produktionen dra miljöpåverkan så långt ner till 0% som möjligt. Därför har skorna till 85% producerats av återvunna material (sulan, snörningen, gummiband) och låga slagmaterial (metallfritt läder, vattenbaserat lim).

La Sportiva använder också Frixion Eco yttersulan som de har skapat genom att återvinna det gummi som användes under produktionsfasen. Så du får miljötänk och bra grepp i ett paket!

Lämna naturen utan fotspår.

Se priset

4. Bästa juniorskon – Evolv Vega

 • Märke: Evolv
 • Modellnamn: Vega
 • Passform: Smal   
 • Bruk: Inomhus / Utomhus 
 • Klättringstyp: Olika
 • Design: Junior (unisex)

Från Evolv har vi vårt toppval för juniorskor – för det finns även klättringsentusiaster som är lite yngre. Evolv Vega är en unisexsko som är designad av en erfaren ungdomscoach som vet precis vad alla föräldrar och barn letar efter och behöver.

Skon är mycket lätt att ta av och på, och har en bekväm passform från tå till häl utan obekväma tryckpunkter. Helt enkelt är skon designad för att man ska kunna anpassa längden och den främre delens volym så att skon kan anpassas till barnets växt. Detta gör att skon kan användas längre.

Ovandelen av skon är gjord av hållbart polyester mesh som har god andningsförmåga, och skon har ett foder i Agion®. Agion® är ett lukthämmande material som erbjuder varande komfort. Dessutom är skons sulor gjorda av extra tjockt gummi så att barnet får skydd över fotens mest utsatta delar. Ännu en gång har Evolv fokuserat på den långvariga prestationen och hållbarheten – både för barnet och skon.

Skorna är perfekta för nybörjare och klättrare på mediumnivå.

Se priset

5. Bäst för vertikal klättring – Tenaya Mastia

 • Märke: Tenaya
 • Modellnamn: Mastia
 • Passform: Tight
 • Bruk: Inomhus / Utomhus 
 • Klättringstyp: Bouldering
 • Design: Unisex

Älskar du brant klättring, överhäng och bouldering? Då är dessa skor för dig. Tenaya Mastia är aggressivt böjda klättringsskor som ger dig all kraft du behöver när du dina fötter endast har litet, litet utrymme att stå på. Och skornas responsivitet går inte att matcha i de flesta situationer.

Mer kraft och mer responsivitet – hur grymt är inte det?

För övrigt har skorna också superklibbigt gummi som täcker ovansidan av tåboxen och vid skoöppningen för extra slitskydd. Skorna har en lättviktig bälgtunga som andas samtidigt som den skyddar foten mot direktkontakt med skoöppningens resår. Vad gäller passform beskriver märket den som handskliknande, alltså att skorna verkligen sitter år.

Skons smarta design och teknik bidrar till att minska trycket från tårna för en allmänt bättre kontroll när du klättrar.

Se priset

6. Bästa skor för utveckling – La Sportiva Tarantula

 • Märke: La Sportiva
 • Modellnamn: Tarantula
 • Passform: Normal
 • Bruk: Inomhus / Utomhus 
 • Klättringstyp: Olika
 • Design: Unisex

La Sportiva Tarantula är skon för er damer och herrar som vill utvecklas snabbt. Skon är utformad för optimal komfort, samtidigt som den är mer aggressiv än en vanlig allroundsko.

Skon är tillverkad i läder och har ett innerfoder som bibehåller skons form och prestanda. Tarantula kan användas både inne och ute, och som du hör på namnet så kommer du kunna klättra vilken vägg som helst precis som en spindel.

En god passform för alla fottyper har La Sportiva strävat efter, och skorna är enkla at sätta på och ta av med hjälp av det unika kardborresystemet. Sist har skorna FriXion RS® gummi till sulorna som är utvecklat för hög friktion och längre livslängd på skorna, vare sig man klättrar på sten eller plast.

Se priset

Vad skiljer klätterskor från vanliga skor?

Klätterskor har inte samma funktioner som skor för vandring eller andra friluftsaktiviteter.  Klätterskor är nämligen utformade så du kan ta dig upp och fram mjukt, lätt, bekvämt och ergonomiskt. Skorna är designade och byggda i lätta material för att göra det enklare att röra på foten när du utför aktiviteten. De är även fullt anpassningsbara genom exempelvis inkluderade markörer.

Skorna ska inte hindra fotens tillväxt, vilket ofta varumärken för klätterskor har tänkt på genom att utforma varje konstruktionselement på ett sätt som välkomnar fötterna tillväxt. Då undviker man också överdrivna tryckpunkter, så att skons passform blir mjuk, bekväm och behaglig även för längre användning.

Det är inte så enkelt som att bara ta ett par skor i din vanliga storlek och bara köra på det när det kommer till klättring. Nej, klätterskor passar nämligen inte alltid bara för att det är din “rätta” storlek. Och för att göra det mer komplicerat betyder det inte att en klättersko passar dig vid ett andra köp, bara för att samma modell och storlek passade första gången du köpte dem.

Kvalitativa klätterskor, klätterskorna som du ska ha som mål att hitta, är ofta handgjorda. Ofta är detta anledningen till att storlekarna och passformerna är så olika. Man kan säga att varje sko är unik och du behöver bara hitta ditt perfekta par.

Tre vanliga frågor om klätterskor

✅ Hur ska klätterskor sitta?

Är du ny till klättring känns det säkert jättesvårt att veta vad ett perfekt par klätterskor är. Grundregeln är: en klättersko ska sitta riktigt tight. Glappar det i skon så kan du bara kasta dem direkt.

När du tar på dig skorna ska dina tår vara lätt böjda och du ska inte riktigt ha fri rörelse. I början kommer det nog kännas obekvämt, men när du ser hur väl de fungerar med klättringen kommer du efter en tid att vänja dig.

De flesta klättringskor töjer sig också, och anpassar sig helt till din fot – skor med denna funktion bör du leta efter.

✅ Ska man ha kordborrband eller snörning?

Klätterskor har oftast det ena eller andra. Fördelen med kardborrband är att du lätt kan sätta på och ta av skorna, något som kan vara jätteviktigt om du känner dig trött efter klättringen och bara vill kasta av dig skorna.

Snörning tillåter dig att justera skon runt foten bättre, vilket gör att du får en skönare passform som är mer individuell. Generellt föredras dessa av klättrare som inte använder så tighta skor.

✅ Var kan man köpa klätterskor?

Klätterskor finns online på olika hemsidor. Oftast kan man hitta dem på friluftshemsidor. Om du däremot känner dig osäker på vilken passform som fungerar bäst för dig, besök då gärna en affär för att prova skon innan köp. Då kan du ta hjälp av kunniga säljare som kan råda dig om ditt val!

Välj rätt klätterskor

Slutligen om de bästa klätterskorna

Ska du ut och klättra är klätterskor helt klart den viktigaste delen av din klätterutrustning. Du behöver en sko som är både stabil, robust och anpassningsbar för att du ska kunna klättra säkert.

Valet av klätterskor är dock bland det svåraste som finns att välja mellan när det kommer till klätterutrustning, då det finns skor för olika syften, passformer och material. Vi hoppas att denna lista har hjälpt dig i valet av klättersko för ditt nästa utomhusäventyr!

Här kan du köpa klätterskor:
Outdoorexperten

Lämna en kommentar