Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa cykellampan 2024 – Håller dig säker på vägarna!

1. Bontrager Ion Pro RT 2. Lezyne Strip Drive 3. Lumonite Compass R
Bontrager Ion Pro RT Lezyne Strip Drive Lumonite Compass R

Bästa cykellampan 2024 – En cykellampa ger dig möjligheten att cykla oavsett tid på dygnet och ljusförhållandet utomhus. Enligt svensk trafiklag måste cykeln vara utrustad med cykellampa både fram och bak när man färdas i mörker och är därmed en nödvändig investering.

Men vilken typ av lampa man bör investera i och hur starkt sken den ska ge är dock helt upp till dig. Rätt cykellampa kommer också att göra dig mer synlig på vägarna, så en cykellampa är även en investering för din säkerhet. Vi har letat fram marknadens bästa cykellampa inom flera olika kategorier. Så oavsett om du letar efter en fram-, bak- eller pannlampa så har vi någonting för dig!

Topp 3 cykellampor bäst i test 2024

1. Vår vinnare! Bontrager Ion Pro RT – Bästa framlampan!

 • Lumen: 1300
 • Batteridriven
 • Enkel montering på styret
 • 5 olika ljuslägen

Med Bontragers utvecklade framlampa Ion Pro RT kommer du att vara väl synlig och få en mycket bra uppsikt. Cykellampans starka lumen på 1300 ger dig en effektiv lampa som kommer att lysa upp även de allra mörkaste stigar och gator under årets mörka månader.

Med 5 olika ljuslägen kan du anpassa ljusstyrkan och därmed spara batteri. Batteriet laddas enkelt med hjälp av USB och vid full laddning räcker batteriet i upp till 22 timmar, beroende på vilket ljusläge du använder när du cyklar. En annan stor fördel är att lampan är extremt kompakt och mycket enkel att installera på styret. En framlampa som vi tycker alla cyklar bör vara utrustade med!

 • 1.899,00 kr

2. Lezyne Strip Drive – Bästa baklampan!

 • Lumen: 150
 • Batteritid: 57 timmar
 • Laddtid: 2 timmar
 • 11 ljuslägen

Denna kraftiga bakbelysning Strip Drive från Lezyne, kommer att minska risken avsevärt för att du ska bli påkörd bakifrån när du cyklar i mörker. Belysningen indikerar fordonet till bilister och andra trafikanter så att du kan cykla mer säkert. Med 11 olika ljuslägen kan du även justera styrkan på ljuset så att det passar årstiden och tiden på dygnet perfekt.

Ett fulladdat batteri räcker i upp till 57 timmar, beroende på ljusstyrka och batteriet laddas fullt på endast 2 timmar. Denna tåliga belysning passar samtliga årstider och är väderbeständig för att den ska kunna användas i både regn- och snöoväder. En mycket pålitlig baklampa som vi rekommenderar starkt!

 • 639,00 kr 391,00 kr

3. Lumonite Compass R – Bästa pannlampan!

 • Passar samtliga väderförhållanden
 • Lumen: 1200
 • Med batteriindikator
 • Räckvidd: 115 meter

Med Compass R från Lumonite kommer du att kunna lysa upp samtliga vägar och snåriga stigar. Perfekt om du älskar att cykla i skogen när det är sent eller planerar en längre cykelutflykt. Eftersom cykellampan placeras direkt på din hjälm, kommer du också kunna ha god uppsikt över terrängen omkring med en räckvidd på 115 meter.

Tack vare sin form och design lämpar den sig även lika bra för sena löprundor eller promenader med hunden. Lampan har en lumen på 1200 vid maximal styrka och gör dig därför synlig, samtidigt som du får en bra uppsikt. Helt enkelt marknadens bästa pannlampa för flera olika aktiviteter!

 • 1.499,00 kr
 • 1.499,00 kr
 • 1.499,00 kr
 • 1.499,00 kr
 • 1.499,00 kr
 • 1.499,00 kr

Tre vanliga frågor om cykellampor:

Vad betyder lumen vid köp av cykellampa?

Lumen är enhet som mäter hur starkt ljussken lampan ger ifrån sig och vid cykellampor hur stor räckvidd den har. Ju högre antal lumen, desto bättre sikt. Framförallt vid val av framlampa bör antalet lumen uppgå till mellan 800-1200, då detta ger dig en optimal sikt. För baklyktor räcker det att lumen är mellan 100-150.

Finns det olika varianter av cykellampor?

Det finns cykellampor som är särskilt anpassade för att monteras bak på cykeln och de som istället passar framtill. Dessutom finns det också särskilda cykellampor som du monterar på hjälmen och som ger dig en ännu bättre sikt när du cyklar där det är riktigt mörkt. Dessa lampor måste dock kompletteras med andra cykellampor för att du inte ska bryta mot trafikreglerna.

Måste man ha cykellampa enligt svensk lag?

När du cyklar i mörker så måste din cykel ha både fram- och baklampa som fungerar. Baklyktan får inte användas med ett blinkade ljussken om den blinkar mer än 200 gånger per minut. Den kan då störa trafiken. Utöver detta måsten cykeln förses med ringklocka och ha synliga reflexer både fram- och baktill.

Hur vi valde ut produkter till topplistan

Med mängder av olika cykellampor på marknaden kan det vara svårt att veta i vilken tråd man ska börja dra. Vilka typer av lampor krävs enligt svensk lag och hur starkt sken bör cykellampan ha för att du ska få en god uppsikt? Detta hade vi särskilt i åtanke när vi valde ut vilka lampor vi skulle inkludera till denna topplista.

Vi letade fram marknadens bästa val inom tre olika kategorier, för att du ska kunna addera det bästa och få bra förutsättningar under din cykelrunda, oavsett om du cyklar på en snårig skogsstig eller en gata som är dåligt upplyst. Till vår hjälp tog vi mängder av olika recensioner, testpaneler och kundutlåtanden som vi sedan hade i åtanke när vi genomförde våra egna iakttagelser och jämförelser av marknadens utbud.

Vi hade också priset i åtanke, men vi fokuserade särskilt på att leta fram modeller som har bra funktioner och flera olika ljuslägen. Din säkerhet och sikt är någonting som du absolut inte ska kompromissa med när du cyklar i mörker, så ta en titt på topplistan och välj en modell som kommer göra att du kan cykla mer säkert!

Källor och referenser:

https ://www.friluftslabbet.se/cykling/cykelutrustning/basta-cykellampan/

https://www.test.se/pannlampa/

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/trafikregler/cyklist-mopedist-motorcyklist/trafikregler/regler-for-cykel/

Lämna en kommentar