De bästa råden för dig som funderar på att köpa husbil 2023

Sedan pandemin svepte in under våren 2020 har många semesterfirare fått tänka om kring sina resplaner, vilket inte minst har märkts av på husbilsmarknaden.
Intresset av att ha möjlighet att kunna resa och samtidigt hålla avstånd har varit lockande för många, och både de med campingvana och noviser inom husbilslivet har valt att investera i mobila hem.

För dig som ännu inte tagit steget, men går i funderingar om att köpa husbil, har vi samlat en del matnyttig information, med allt från pris på husbilar, goda råd och lite till!

Välja rätt husbil

Det finns en enorm variation i utbudet av husbilar och det kan som nybörjare vara svårt att hitta rätt bland alla modeller.En rekommendation är att främst fundera över hur många passagerare den ska rymma och se över vilka bekvämligheter man vill ha.

För den som är ovan kan det vara bra att satsa på en lite kortare modell då den är enklare att manövrera och parkera.


Beroende på storlek och bekvämligheter finns det både hel- och halvintegrerade modeller att välja emellan. Den helintegrerade bjuder på stora utrymmen med kök, sovrum och toalett samt många förvaringsutrymmen men blir också väldigt dyr. Halvintegrerade modeller har även de många bra bekvämligheter, men är snäppet mindre till storleken med en mer kompakt boyta.

Budgeten för din nya husbil är också viktigt, då de är inte alltid billiga. En ny husbil kan kosta från ca. 500 000 kr och uppåt, och det kan därför vara värt att även kika på begagnade alternativ. Det finns också ett flertal sajter som bjuder på bra information om hur och vad man ska tänka på vid husbilsköp. Husbilsskolan är ett exempel på detta, som med gedigen erfarenhet kan svara på alla dina frågor kring husbil.

Tips för en lyckad husbilscamping

Det finns många fördelar i att resa med husbil. Förutom att man har alla bekvämligheter smidigt paketerade i ett fordon, finns det en ocean utav möjligheter när det kommer till resmål. För att maximera resan så mycket som möjligt har vi samlat de 5 bästa tipsen för att skapa en så lyckad semester som möjligt.

 1. Gör en ordentlig research och boka i tid
  Det finns många populära campingplatser som snabbt bokas upp. Se till att kolla upp vilken camping som passar dina behov, och boka den innan det blir fullt.

 2. God matplanering
  Även om man kan stanna på vägen och handla, kan det vara bra att göra en lista för vad som behöver vara med i bilen. Vatten och färdkost är ett måste!

 3. Ansök om SCR Campingkort
  Via detta kort får man tillgång till ett gäng förmåner, men också en olycksfallsförsäkring om något skulle hända dig eller dina medresenärer på campingplatsen. 

 4. Våga upptäcka närområdet
  Att campa innebär inte bara att man håller sig till campingområdet. Många platser har också mer att erbjuda, och blir ett trevligt tillskott på semestern.

 5. Koppla av!
  Den allra viktigaste punkten. Även om det är mycket att tänka på vid både köp och resa med husbil är det ändå viktigt att njuta av stunden och känna friheten i att kunna resa vart man vill, när man vill!

Lämna en kommentar