Bästa cykeltrainern 2024 – För oss som älskar att cykla erbjuder Sveriges klimat en del utmaningar. Dåligt väder kan göra det svårt att kontinuerligt fortsätta med cykelträningen utomhus.
Det finns idag massvis av varianter att välja mellan, varav smarta trainers kan göra inomhus-cyklingen mycket roligare. Vilken cykeltrainer är då bäst egentligen? Varför väljer många att skaffa just en smart trainer? Vilka tillbehör är bra att ha? Här nedan hjälper vi dig med dessa frågor.
Men först tipsar vi om våra tre favoriter av fantastiska cykeltrainers på marknaden!
Topp 3 cykeltrainers bäst i test 2024
1. Vårt toppval! Tacx Neo 2T Smart Bike Trainer
- Varumärke: Tacx
- Maxlutning: 25%
- 2000 W vid 40 km/h
Vårt toppval går till Tacx Neo 2T Smart Bike Trainer, som är underbart tyst, ordentligt kraftfull och härligt följsam! Tacx är världsledande när det gäller tillverkning av cykeltrainers, och deras Neo-serie har blivit ett populärt val bland dem som vill ha seriös träning och hög prestanda.
En uppskattad egenskap hos alla trainers gäller ljudet. Ingen vill ha en högljudd cykeltrainer, och Neo 2T Smart Bike Trainer är ännu tystare än tidigare modeller. Detta beror på omfördelad rörlig luft inuti trainern. Även de nydesignade magneter har en stor roll i trainerns tystnad. Dessa nya designegenskaper innebär också att modellen är stabilare än förut.
Neo 2T Smart kan användas med både racercyklar och majoriteten av MTB. Modellen fungerar med de flesta cyklar utan att behöva adapter. Det är endast cyklar med 135×12-axel och 135×10-axel som behöver en adapter med trainern. Modellen kan kopplas upp mot Ant och Bluetooth, och används trainern med Zwift kan du få realistiska effekter såsom vibrationer när du ska köra över kullersten eller grusvägar.
Modellen klarar av 2000 W vid 40 km/h, och har en simulerad maxlutning på upp till 25 procent! Noggrannheten hos effektmätaren är också otrolig på /- 1 procent. Detta betyder att den kraft du lägger i pedalerna mäts oerhört exakt. På alla sätt och vis är Tacx Neo 2T Smart Bike Trainer ett fantastiskt val för dig som vill ha det bästa!
2. Wahoo Fitness Kickr – Härligt realistisk cykelkänsla!
- Varumärke: Wahoo
- Maxlutning: 20%
- 2400 W vid 40 km/h
Cykeltrainern Wahoo Fitness Kickr har många liknande fördelar till vårt toppval från Tacx, och det är mer av en smaksak vilken som kommer i topp. Wahoo Fitness har ett riktigt fint utbud som liknar ett ekosystem av alla enheter en idrottare kan komma att behöva. Deras serie med Bluetooth och Ant smart-produkter inkluderar Kickr och är prisbelönt.
Två fördelar modellerna delar är att de klarar av höga watt och båda är riktigt tysta. Wahoo Kickr klarar hela 2400 W vid 40 km/timmen och är inom denna aspekt alltså bättre än Tacx Neo 2T. Kickr har också mycket exakt noggrannhet med effektmätaren på /- 2 procent, vilket är snäppet sämre än vårt toppval, men fortfarande otroligt exakt. Cykeltrainern kommer också färdigmonterad med kassett, vilket uppskattas.
Ännu en fördel med Kickr är hur realistisk av en cykelkänsla den ger. Det märks speciellt mycket i hur trainern omedelbart reagerar vid intervaller och i backar. Dessutom kan du utrusta modellen med Wahoo Climb och därmed få fantastiskt realistisk lutning i backar. Perfekt för dig som kör mycket bergsklättring och vill kunna fortsätta med det även där hemma!
Naturligtvis skadar inte faktumet att Wahoo Kickr är aningen billigare än toppvalet, vilket betyder att du får mycket cykeltrainer för pengarna. Ett grymt val för dig som vill ha en högkvalitativ, välutrustad och robust trainer som ger speciellt bra lutning i backarna.
3. Elite Suito Trainer – Prisvärd och färdigmonterad!
- Varumärke: Elite
- Maxlutning: 15%
- 1900 W vid 40 km/h
Vårt sista tips är den användarvänliga cykeltrainern Elite Suito Trainer. Elite har ett stort utbud av cykeltillbehör och utrustning, och denna modell är en uppföljare till deras trainer Direto. Elite Suito är i en aningen lägre prisklass än våra andra favoriter, men håller fortfarande en fin standard och har bra specifikationer. Allt detta gör cykeltrainern väldigt prisvärd.
En av de stora fördelarna med denna modell är att den är extremt användarvänlig och lätt att komma igång med. Något som uppskattats av många är att den kommer helt färdigmonterad. För dig som hatar att sätta ihop saker själv kan därför Suito vara något för dig! Allt är färdigt direkt ur lådan. Trainern är utrustad med en Shimano 11-delad kassett.
Elite Suitos specifikationer är ett snäpp ner jämfört med våra två toppfavoriter, men håller fortfarande hög standard. Till exempel har modellen lutning på upp till 15 procent och klarar av 1900 watt i 40 km/timmen. Effektmätarens noggrannhet ligger på 2,5 procent.
När det gäller hur tyst trainern är kan den föra med sig lite mer oljud än Tacx Neo 2T eller Wahoo Kickr. Dock anses den ändå vara en mycket tyst trainer. Den för troligtvis inte mer oväsen än fläkten du har på! Elite Suito Trainer är ett bra val för dig som inte vill spendera allt för mycket på en trainer men ändå har ordentliga krav på vad den ska klara av!
3 vanliga frågor om cykeltrainers:
1. Vilka typer av cykeltrainers finns?
Cykeltrainers delas ofta upp i tre större kategorier: rollers, klassiska och direktdrivna trainers. Rollers, eller rullar, som de också kallas är den enklaste typen. En roller består helt enkelt av tre rullar som cykeln ställs på, och många finner att det krävs en hel del balans för att hålla sig uppe.
En klassisk trainer monterar man hela cykeln på. Bakdäcket går emot en rulle som ger olika motstånd och bromsar med vätskemotstånd eller magnetiskt motstånd. Klassiska trainers kan vara smarta trainers.
En direktdriven trainer kräver att du monterar av bakhjulet och sedan monterar cykeln på trainern direkt. Sedan justeras motståndet elektroniskt. Majoriteten av direktdrivna trainers är smarta trainers, och de kan vara riktigt roliga val om du vill använda träningsappar.
2. Varför köpa en smart cykeltrainer?
En smart interaktiv trainer kan kopplas upp till olika appar och har ofta en effektmätare som visar vilken effekt du är på. Fördelarna med att köpa en smart trainer är att det kan göra din träning mycket roligare! Är du van vid att cykla utomhus kanske det först känns tråkigt att vara fast i vardagsrummet på trainern och känna dig som att du inte kommer någon vart.
Med appar som smarta trainers kan kopplas till kan detta ändras! En av de största och mest populära apparna är Zwift, där du kan cykla omkring i olika banor och virtuella världar. Du kan bland annat följa specifika träningspass och tävla mot andra.
För att använda dessa appar behöver du en smart trainer som kan skicka iväg data via Bluetooth eller Ant . Du behöver också en mobil, surfplatta eller dator där du installerar appen och tar emot datan från din trainer.
3. Vilka tillbehör kan vara bra att ha till cykeltrainer?
Vilka tillbehör som kan vara bra att ha kan bero på din typ av trainer. Dubbelkolla därför att tillbehöret känns relevant för just dina mål och din trainer innan du köper något!
Om du har en trainer där ditt däck körs mot en rulle kan du köpa ett trainerdäck som är mer hållbart än ditt vanliga däck. Med en klassisk trainer är det hjälpsamt att ha ett framhjulsstöd som ser till att cykeln står rakt.
För att öka stabiliteten, dämpa oljud och för att skydda sitt golv från svett väljer vissa att köpa trainermatta som läggs under trainern. Det finns också svettskydd som kan monteras på trainern. Det är också uppskattas av de flesta att ha en fläkt när du cyklar inomhus. För en avancerad fläkt för just din inomhuscykling finns Wahoo Kickr Headwind som styr fläktens hastighet beroende på hur hårt du cyklar!
Många tycker också om att använda pulsband under sina cyklingspass för att hålla koll på pulsen och annan intressant information.
Hur vi har valt våra favoriter
För att välja våra favoriter bland alla cykeltrainers på marknaden har vi undersökt olika modeller och jämfört baserat på recensioner och bäst-i-test-listor.
Något vi värderade högt i våra val var att våra favorit-trainers skulle vara smarta trainers. Om du vill hålla uppe tävlingskänslan och verkligen motivera dig att köra hårt med cyklingen även inomhus, kommer det hjälpa oerhört att ha appar som Zwift att göra träningen roligare. Dessutom kan du bättre se dina egna framsteg och annan viktig data med en smart trainer.
Självklart var det också viktigt att de cykeltrainers vi rekommenderar skulle ha bra specifikationer. Maxlutningen, noggrannheten på effektmätaren och hur många watt trainern klarade av i 40 km/timmen var alla specifikationer som vi och andra värderade som viktiga egenskaper.
Tysta trainers är också något som tydligt uppskattas mycket, då man inte vill att oljudet av regelbunden inomhuscykling ska störa de man bor med eller grannar. Att cykelkänslan känns realistisk är naturligtvis också en egenskap som var viktig i vår undersökning.
Vilken cykeltrainer som passar just dig beror på dina personliga krav gällande vad trainern ska klara av. Vi hoppas vår topplista gav dig en bra inblick i vad en riktigt bra trainer kan erbjuda. Vi hoppas du kan hitta just den cykeltrainer som passar dig och dina behov!