Tälta med barn, några tips för minnesvärda stunder

De flesta barn tycker det är oerhört spännande att ge sig ut med pappa, mamma eller hela familjen för att tälta. Naturen har alltid fascinerat barn och det är ett utmärkt tillfälle att vara nära den, förklara för barnen hur man tar hand om den, vad som finns där – och samtidigt få en givande och mysig stund tillsammans för att lära känna varandra bättre. Dock kan tälta med barn vara lättare sagt än gjort, eftersom det också kan vara utmanande beroende på var man befinner sig samt hur de olika personligheterna går ihop. Överlag är det emellertid ett ypperligt tillfälle att komma närmare varandra och det finns en hel del tips att ta till sig om man ska ge sig ut och tälta med sina barn.

Olika tips på hur man kan tälta med barn

Om barnet är litet kan det vara en god idé att börja i enklare skala genom att ta ut tältet i trädgården och börja expeditionen på nära håll. Det är lämpligt om barnet faktiskt vill gå hem eller längtar efter sin egen säng när det väl kommer till kritan.

Att dagtälta är en annan variant som helt enkelt innebär att man ger sig ut på en längre eller kortare dagsutflykt runt kröken eller i skogen nära hemmet, och sätter upp ett tält där för en stund. Det blir mindre otäckt för de riktigt små barnen, eftersom det inte är mörkt ännu. Passa på att ta en tupplur för att lära barnet sova i sovsäck, eller grilla korv utanför tältet. Det smakar så mycket bättre att äta utomhus, ute i Moder Natur – och barnet kommer säkerligen att associera utflykten med något positivt, vilket gör att det blir enklare nästa gång ni ska ut på friluftsbravader.

  • Ett tips! Har ni hund – ta med den. Den skänker trygghet och är mysig att sova med, eftersom den blir en kompis som också värmer om natten.

Delaktighet A och O

Oavsett vad du ger dig in på med ditt barn, så är det viktigt att alltid låta det vara delaktigt. I annat fall lär det bli en kinkig tur ute i det fria, som kan sluta med en surmulen hemfärd. Börja redan vid packningen och låt barnet själv packa sin lilla ryggsäck.

Det är också viktigt att tala om för barnet vad som ska ske och vart man ska åka. Det inger spänning som kan komma till en fördel under tältningen. Berätta till exempel om dina egna utflykter som barn och vad ni gjorde. Tänk på att du är dina barns förebild och att barnet gärna skulle vilja vara lika tuff som du…

Sist men inte minst bör du alltid låta ditt barn vara med vid varje moment.

Så här kan barnen hjälpa till vid tältning

  • Låt barnet hålla i tältpinnarna och be om hjälp när du ska använda dem
  • Ha roligt under matlagningen med stormköket eller låt barnet hålla i korven medan du gör upp eld
  • Låt barnet bädda sin egen lilla hörna i tältet (om det är ett lite större barn vi talar om)
  • Lär känna naturen runt om tältet och berätta om olika växter och djur (för att leka skolfröken och ge barnen en lärorik upplevelse på samma gång). Det gör barnet mindre ängsligt på den nya platsen.

Att tänka på när du inhandlar utrustningen

För att stunderna i tältet eller på campingen ska bli så roliga och bekväma som möjligt, är det viktigt att införskaffa rätt material. Tänk på att skaffa ett rymligt tält om ni är hela familjen som ger er ut i det gröna – ett tält kan lätt bli kvalmigt om ni ligger alltför tätt inpå varandra.
Vad gäller sovsäcken är det också en väsentlig pryl – speciellt om du ska lära ditt barn sova i sovsäck för första gången. Att den inte är för kall är A och O, så köp gärna lite dyrare modeller runt 400-500 kronor. Glöm för all del heller inte ett skönt liggunderlag för alla parter. Idag finns det mjuka, självuppblåsbara som känns behagliga, och ett annat alternativ är air beds. Slopa de stenhårda, träiga underlagen från förr – dem kan du ha till yogapassen!

Mer att läsa om att tälta:

Tältguiden
Utomhuskök
Glamping
Bästa fyrmanstälten
Att resa med bebis

Lämna en kommentar