Läsvärda råd inför köp av husvagn!

Köp av husvagn – Att köpa husvagn kan vara en strålande investering för den äventyrslystna familjen eller personer som kanske tycker att en sommarstuga är alldeles för dyr. Fördelen med en husvagn jämfört med en sommarstuga är ju framförallt mobiliteten, du kan ta med dig ditt boende och upptäcka världen – nåja, delar av den åtminstone. Men också mer praktiska fördelar som till exempel att det är lättare att sköta om eftersom man inte har egen trädgård och kan vinterförvara den i exempelvis ett garage när det inte är säsong.

Viktigt att tänka på inför investering i en husvagn

Det finns massvis med råd och tips kring just köp av en husvagn men några av de mest essentiella frågorna utgår givetvis från dina egna behov. Hur många ska bo eller vistas i husvagnen påverkar behovet av sovplatser vilket i sin tur kan påverka både prisklass och storlek på själva husvagnen. En större husvagn får inte plats med bara fler sovplatser men ökar också chanserna till god förvaring och rymligare planlösning samt därmed en bättre komfort för din semester eller vistelse.

Utgå från det antal personer som normalt kommer att vistas i husvagnen tillsammans, det finns husvagnar som passar både små och stora sällskap. Innan man bestämmer sig för vilken husvagn man ska investera i kan det vara en mycket god idé att kontrollera att man har rätt behörighet för körkort av den typ som krävs för tyngre släp. Det påverkas också av den bil man tänkt dra husvagnen med och det hänger ihop med bilens tillåtna tjänstevikt och totalvikt.

Man bör noga planera sin budget inför investeringen i en husvagn eftersom det inte bara gäller själva inköpet av vagnen. Det finns en rad andra kostnader som kan påverka åtminstone upplevelsen av köpet. Det kan till exempel vara kostnader som försäkring, uppställningsplats (där man använder husvagnen), uppvärmningskostnader och plats för vinterförvaring. Här kan man påverka en ganska stor del av kostnaden genom val av husvagnsmodell, finns det någon som passar just dina behov sommartid men inte klarar av att stå ute året om så kan det bli dyrt i längden även om själva investeringen var lägre än andra alternativ.

Eftersom det är en ganska dyr investering med en ny husvagn finns det många försäljare som specialiserat sig på andrahandsmarknaden där de både renoverar, köper och säljer husvagnar. Det är en stor andrahandsmarknad och möjligheterna att göra fynd är stora men risken att gå på en nit finns också såklart, därför är det bra med en plan inför varje köp. Det finns fler fördelar med begagnade alternativ, både miljö och plånbok är givna fördelar men också leveranstid. För nya husvagnar kan leveranstiden vara väldigt lång och variera kraftigt medan en begagnad husvagn får man med sig hem ganska omgående.

Efter köp, är det bara att tuta och köra?

När man väl gjort slag i saken och faktiskt gjort en investering av husvagn så är det viktigt att ha ordnat med en ordentlig försäkring för just husvagn eftersom de eventuella skador och problem som kan uppstå inte täcks av en vanlig bilförsäkring. Det finns såklart olika försäkringsnivåer för en husvagnsförsäkring och eftersom det tenderar att bli ett andra hem vissa perioder om sommarhalvåret kan det vara värt att investera i en bra försäkring.

Utöver försäkring kan det vara en mycket god idé att säkerställa plats för vinterförvaring, det finns många försäljare av både husbil och -vagn som faktiskt hyr ut garageplatser för vinterförvaring också. Eftersom husvagnen blir stående en längre tid kan det också vara en bra idé att se till att platsen för vinterförvaringen är försäkrad och att det finns larm eller någon med tillsyn.

Sammanfattningsvis

Att ha husvagn innebär både kostnader och lite extra jobb men det är oerhört kul och man får möjligheter att se platser man aldrig sett tillsammans med familj eller nära och kära. Tänk på att se över körkortsbehörigheter och försäkringar innan äventyret börjar men framförallt, ha kul och njut!

Lämna en kommentar