Så skapar du trivsamma uterum i din trädgård 2024

Oavsett om det är vår, vinter, sommar eller höst utanför ditt fönster är det hög tid att börja förbereda dig inför nästa trädgårdssäsong. Särskilt större projekt som installation av en ny Pergola kan kräva en del eftertanke. Så fort tjälen går ur marken behöver du vara helt klar över placering och val av design. I alla fall om du vill hinna njuta maximalt av ditt nya trädgårdsrum under sommaren.

Feng Shui i trädgården – asiatisk inspiration för svenskt gemyt

Under 2024 kommer vi se en hel del nya trädgårdstrender slåss om utrymmet i trädgårdsmagasin och inredningstidningar. I TV-program som “Drömträdgården” kan du som söker lite extra inspiration till ditt nästa trädgårdsprojekt hitta många goda idéer. Till exempel är asiatiska trädgårdar återigen stekheta bland svenska trädgårdsintresserade, mycket tack vare den vackra estetiken och det lättskötta upplägget

För den som fått sitt intresse för Feng Shui väckt, kan det vara intressant att veta att detta asiatiska tänkande kring hur möbler och inredning placeras i ett rum också kan tas med ut i trädgården. När du planerar din trädgård kan du se på den som en förlängning av ditt hem. Hur du trivs i ditt hem påverkas nämligen inte bara av din inredning inomhus, utan även av hur din trädgård är upplagd.

Många svenska trädgårdar har designats med öppna ytor som ett stilideal. Det är visserligen ofta uppskattat med rymd i en trädgård, men ett tips till dig som vill öka trivseln i din trädgård är att försöka skapa så många mindre “rum” som möjligt. Detta kan göras på flera sätt, som ofta går alldeles utmärkt att kombinera.

Spännande estetiskt möte mellan strikt pergola och prunkande syrénberså

Till exempel kan en strikt pergola med minimalistisk design fungera exemplariskt tillsammans med en prunkande syrénberså. För den som har lite större ytor att arbeta med i trädgården finns det massor med möjligheter att skapa spännande världar utanför det traditionella trädäcket eller verandan som man idag hittar i de flesta svenska trädgårdar.

Fördelen med att skapa flera utrymmen med rumskänsla i din trädgård är att du öppnar upp fler möjligheter att använda trädgården under olika typer av väderlek, årstider och sammanhang. När du planerar vilka rum du vill skapa i trädgården kan du utgå ifrån vilka behov du har, och vad du skulle vilja göra i trädgården under årets alla årstider.

En väl vald lösning för uteplatsen kan användas oavsett temperatur eller säsong. Kanske kan en pergola samverka med spaljéer och skapa välkommen skugga under årets varmaste dagar? Samtidigt som en stenlagd yta under pergolan kan skapa möjligheter till att grilla utomhus även på vintern?

Olika trädgårdsrum för olika behov – uteplatser för alla

Fundera även över vilka som kommer vistas i din trädgård. Olika sällskap har sannolikt olika behov. Kanske kommer dina vänners barn uppskatta en lummig del av trädgården att leka kurragömma i, samtidigt som de vuxna i sällskapet kan luta sig tillbaka i en hammock under äppelträden eller ta en drink till middagen vid uteplatsen?

Trädgårdstrender som den asiatiska stilen under 2024 kan absolut tjäna som god inspiration. Men självklart ska du alltid utgå ifrån dig själv. Vad vill du ha ut av din trädgård? Drömmer du om en organiserad uteplats eller en friväxande djungel? Börjar du med en installation i trä eller metall vid din uteplats har du alla möjligheter att bygga på med grönska för en mjukare estetik.

Något att tänka på är att vissa installationer kan kräva att du ansöker om bygglov. Reglerna för bygglov kan skilja sig från kommun till kommun. När det gäller öppna lösningar som till exempel en pergola behövs generellt inte något bygglov, om det inte rör sig om en uteplats som har fast tak.

Lämna en kommentar