Kom igång med flugfiske 2024 – så här väljer du flugfiskespö som nybörjare

Flugfiske är en kombination av kastteknik och rätt flugfiskespö. Vilket spö som passar beror på flera faktorer och är lite av en personlig smaksak. En faktor är om du är nybörjare eller är van att fiska med fluga. En annan viktig faktor är vart du tänker fiska och vilka arter av fisk du främst är ute efter.

Tänk på att du även kan behöva utrustning som gör flugfisket behagligare och säkrare. Exempelvis behöver du bra fiskekläder och solglasögon som även skyddar ögonen mot flugan. Du kan hitta bra utrustning på Fisheline som har mycket utrustning för flugfiskare.

Välj rätt klass på ditt flugfiskespö

När du ska välja ditt första flugfiskespö ska du överväga vart du tänker fiska och vilken typ av fisk du är ute efter. Flugfiskespön finns i olika klasser som utgår från fisk och omgivning:

  • Ska du kasta efter större och tyngre fisk som större laxar kan du välja klass de högsta klasserna 10 upp till 12.
  • Fiska vid kusten eller mer livliga älvar kräver ofta att du väljer klass 9 eller 10.
  • Lite större sjöar eller älvar där du tar gädda eller lax är klasserna 6 upp till 8 lagom.
  • Lättare fiske i mindre bäckar och åar efter öring eller mindre regnbåge innebär att du kan hålla dig till klass 3 upp till klass 5.

Som nybörjare kan du med fördel testa att hålla dig till klass 3 upp till klass 6 då de är lättare att hantera.

Vad är viktigt att när det kommer till längd på spö?

Det är bra att känna till att längden på flugfiskespön i de allra flesta fall anges i fot. Det märker du om du går in sportfiskebutiker och tittar på deras flugfiskespön. Fot används internationellt när det kommer till fiskespö och 1 fot motsvarar 30,48 cm.

När du ska börja med flugfiske brukar proffsen rekommendera att du börjar med ett flugfiskespö på 9 fot upp till 10 fot. Det vill säga ett spö som inte är mycket över tre meter långt men som inte understiger två och en halv meter.

Flugfiske som nybörjare

Något som kan vara bra veta innan du ger dig ut är att kontrollera vad som gäller för fritidsfiske där du vill fiska. I älvar, åar och även vid kusten kan du behöva fiskekort även när du flugfiskar och de är ofta lätt att lösa fiskekort online.

Som nybörjare kan det vara ett bra alternativ att köpa ett färdigt flugfiskeset. Då ingår flugfiskespö med passande rulle och lina. Det underlättar om du inte är helt säker på vad du behöver eller vad som passar ihop. Bra flugfiskespö kostar ofta en hel del men det har du igen i kvalitet och hållbarhet.

Lämna en kommentar