Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa rullskidor 2024 – Träna din skidteknik året om!

Bästa rullskidor 2023 – Med ett par rullskidor hemma kan du verkligen förbereda dig inför skidsäsongen och träna året runt. Du kan träna teknik och även ta dig fram genom staden på ett smidigare sätt. Att träna på ett par rullskidor gör att du kan stärka hela kroppen och har helt klart bidragit till att det är ett sådant populärt val. 

Vi har letat fram marknadens tre bästa rullskidor enligt vår mening. Genom att jämföra olika tester har vi kunnat se vilka modeller som står ut från mängden lite extra och som även är populära val av elitidrottare! 

Topp tre rullskidor bäst i test 2024  

1. Vår vinnare! Swenor Fibreglass 

 • Hjulbredd: 45 millimeter 
 • Passar alla åkare 
 • Mycket bra vibrationsdämpning 
 • Vikt: 2,15 kilo 

De utvecklade rullskidorna Fibreglass från varumärket Swenor är ett passande val både för dig med mer erfarenhet i bagaget och för dig som precis börjat åka. Rullskidorna är tillverkade av en träkärna som är laminerad, vilket sedan har kombinerats med glasfiber. Resultatet är ett par rullskidor som har en mycket god vibrationsdämpning och perfekt viktbalans.  

Vikten för ett par är 2,15 kilo vilket ger en mycket bra rullning, samtidigt som du får ett bra motstånd för att kunna åka mer säkert. Hjulbredden är 45 millimeter och vid köpet inkluderas ett fullt hjulset för att du ska kunna ge dig ut och träna direkt.  

Trots sin konstruktion och rejäla design så är Fibreglass från Swenor ett relativt prisvänligt val. Ännu en anledning att kika på just denna modell lite extra! 

 • 45,00 kr
 • 45,00 kr
 • 189,00 kr

2. Fischer Speedmax Classic – Bästa premiumvalet! 

 • Material: Kolfibrer 
 • Lättviktsskidor 
 • Ger en autentisk skidkänsla 
 • Kan användas i hög hastighet 

Rullskidorna Speedmax Classic från varumärket Fischer är det absolut bästa köpet för dig som eftersträvar en autentisk skidkänsla när du åker. Detta premiumval är visserligen mer kostsamt. Men detta gör också att du verkligen kan träna teknik. Skidorna är konstruerade med en bra balans, som gör att du kan åka stabilt även i högre hastigheter. Det är exempelvis perfekt om du gillar att åka kuperat. 

Speedmax Classic är ett par lättviktsskidor med en vikt på 1,7 kilo paret. Kolfiberkonstruktionen ger en mycket god dynamik och i kombination med en hjulbredd på 45 millimeter glider du fram med lätthet på vägarna. Om du har mer erfarenhet och vill uppgradera till ett par riktigt trevliga rullskidor är detta modellen för dig! 

 • 7.495,00 kr 1.499,00 kr
 • 7.495,00 kr 1.499,00 kr
 • 6.599,00 kr 3.959,00 kr
 • 6.695,00 kr

3. Swix Skate S7 Rookie – Bästa för juniorer! 

 • Mycket lätta 
 • Reflekterande 
 • Längd: 531 millimeter 
 • Maximal användarvikt: 70 kilo 

Även du som junior förtjänar ett par förstklassiga rullskidor som du kan utvecklas med. Om du kikar på ett utmärkande val av juniorskidor så rekommenderar vi Swix Skate S7 Rookie lite extra.  

Framförallt är dessa skidor mycket lätta, med en vikt på endast 1 kilo paret. Men längden är också kortare på endast 531 millimeter. Kombinationen är fördelaktig för dig som är junior på upp till 70 kilo. Skidorna ger en mycket bra balans och flöde, för att du ska kunna prestera på topp och träna på din skidteknik när du åker. 

Skidorna är reflekterande och är tillverkade av aluminium för att vikten ska kunna hållas låg. Modellen säljs med förmonterad Rottefella NIS platta och har hål för SNS System. Detta gör att du direkt kan komplettera med passande utrustning och börja träna direkt efter köp. En annan stor bonus är också att skidorna är mycket prisvänliga! 

3 vanliga frågor om rullskidor: 

Kan man använda sina längdpjäxor för rullskidor? 

Ja. Många som åker rullskidor gör detta i komplement till längdskidåkning. När det är barmark är det perfekt att ta fram rullskidorna för att kunna träna på skidtekningen och hålla muskulaturen stark inför skidsäsongen.  

Det är dock mycket viktigt att du köper ett par rullskidor som du kan förse med fästen för just de längdpjäxor som du har hemma. Så jämför lite olika val på marknaden för att kunna göra det bästa valet för dig. Det är alltid en stor fördel om du kan använda så mycket av din vinterutrustning som möjligt.  

Vilka bindningar finns det till rullskidorna? 

Det finns idag tre olika typer av bindningar som du kan köpa till dina rullskidor. Samma system gäller även sedan för dina längdskidor, så om du redan har koll på vad som gäller för dina vinterskidor kommer valet av bindningar till rullskidorna att komma ganska naturligt. Det är också en fördel om du har samma bindningar som på dina längdskidor. De tre huvudbindningarna är NNN, SNS och även Prolink.  

Måste man använda hjälm när man åker rullskidor? 

När du åker längdskidor så har du oftast inte hjälm och anledningen till detta är att underlaget är mjukare och det finns därför inget krav för att detta behövs. Men detta gäller alltså inte när du åker rullskidor. Du åker på asfalt och det hårda underlaget kräver därför att en hjälm alltid finns på huvudet.  

För din egen säkerhet ska en hjälm alltid vara på och det är också viktigt att du gör rätt val av hjälm för att den verkligen ska skydda ditt huvud vid ett eventuellt fall. Hjälmen bör sitta tajt utan att skava och även ha remmar så att hjälmen kan justeras efter ditt huvud. Håll dig säker på vägarna och ta det lugnt i svängarna! 

Källor: 

https://www.rullskidcenter.se/valja-rullskidor-och-utrustning

Lämna en kommentar