Rullskidstavar bäst i test 2024 – Sugen på att åka skidor under sommarhalvåret eller så kanske du bor i ett område där det sällan snöar? Då är rullskidor något för dig. Rullskidåkning och traditionell längdåkning är en skonsam träningsform och är effektiv för hela kroppen. Det spelar ingen roll om du är ung, i medelåldern eller till och med pensionär – rullskidåkning är för alla.
Vad behöver man då för att komma igång? Förutom själva rullskidorna kommer du även behöva ett par stabila och robusta stavar. Vi har listat våra absoluta favoriter!
Topp 3 rullskidstavar bäst i test 2024
1. Vår vinnare! Swix Roadline 2
- Lätt vikt
- Handtag i termoplast och kork
- TBS-system
- Längd 135-180 cm
Roadline 2 är staven som är designad med fokus på styvhet men som inte saknar någonting när det kommer till slagstyrka och hållbarhet. De är helt enkelt gjorda för att användas om och om igen och är i princip obrytbara. Dessa passar likväl erfarna rullskidåkare som nybörjare och låt inte priset skrämma dig, du får mycket produkt för pengarna.
Stavarna kommer i längder mellan 135-180 centimeter och det finns en storlek för alla men är speciellt rekommenderade för ungdomar och vuxna. Trots fokusen på att skapa en nästan oförstörbar stav har man lyckats hålla nere vikten till endast 199 gram.
Med handtag i termoplast och kork får man en hög slitstyrka och bra stötdämpande egenskaper. En spets i hårdmetall försäkrar dig om ett starkt grepp på de flesta underlag och med ett TBS-system är det enkelt att byta truga när man är ute på vift.
2. Skistart Gold (med monterad staffanstaven) – otrolig dämpning!
- 4 hårdheter
- Monterad staffanstav
- Snölik känsla
- God dämpning
Är du på jakt efter lätta stavar men utan att kompromissa på andra områden? Då är Skistarts Gold något för dig. Här får du även en redan monterad staffanstav som är en spiralfjäder man “bygger” in i handtaget på skidstaven. Denna ger en dämpning av stötarna som uppstår när man sätter stavarna i asfalten.
Skistart Gold är en rullskidstav som riktar sig åt den lite bättre åkaren som tävlar då och då. Även här har man ett system för att snabbt och enkelt kunna byta till andra trugtyper (delen som håller fast stavspetsen). Denna stav finns i fyra olika hårdheter: mjuk, normal, elit och super elit.
Dessa stavar är en av få som har en mjukare stavisättning för att få en snölik åkning. Är du ute efter en stabil stav med många egenskaper så är Skistart Gold valet för dig.
3. Skistart Skigo Roller 100% Carbon – Robust val!
- 100% kolfiber
- Handtag av kork med kontrollrem
- Neongul design för maximal synlighet
- Längd135-170 cm
Skigo Roller är gjord för att utsättas för påfrestningar och är gjord i 100% kolfiber som även kan användas för att förstärka bärande konstruktioner. Den är styv för att ge åkaren en maximal utväxling och handtaget är gjort i kork och har en kontrollrem för att händerna ska få så god komfort som möjligt.
Trots att den kan hantera den stora påfrestningen som en åkare ger stavarna vid till exempelvis tävlingar är den något lättare än bland annat Carbon 50%. Designen är neongul för att du som åkare ska kunna uppmärksammas av trafiken vid åkning utanför tätort och på landsvägar för maximal synlighet.
Staven finns tillgänglig i 5 centimeters-intervaller mellan 135 och 170 centimeter.
Vanliga frågor om rullskidstavar och rullskidor:
Hur långa rullskidstavar ska jag ha?
Vid vanlig längdskidåkning och tävlingar är det 83% av din längd med pjäxor inräknade, som gäller. Rullskidåkning har däremot inte några regler gällande detta. Man brukar dock rekommendera att man tar ett par stavar med några extra centimeter för att få bättre utdelning vid stakåkning.
Stakåkning innebär att man ger sig själv skjuts framåt genom att använda magmusklerna istället för armarna. Man nästan hänger sig över stavarna och låter magmusklerna göra jobbet medan armar och resterande överkropp är avslappnade.
Vilken typ av träning får man ut av rullskidor och passar det alla?
Rullskidåkning är en träningsform som man kan utöva i princip var som helst, så länge man har tillgång till bar asfalt. Dessutom behöver du ingen snö. Rullskidåkning är en hälsosam och skonsam träningsform och man tränar framförallt mage, rygg, axlar och armar samt ben – alltså de flesta stora muskelgrupperna. Eftersom träningsformen är skonsam spelar det ingen roll om du är 15, 45 eller 65 år.
Vad är skillnaden på skate och rullskidåkning, behöver jag olika utrustningar?
Skillnaderna är inte många men åker man “skate” så innebär det att man skjuter ut rullskidorna i sidled. Tänk dig tekniken du använder dig av när du åker skridskor, så ska det se ut. Vill man åka med skejtstilen behöver man ett par rullskidor med smalare hjul och utan en backspärr.
Traditionella rullskidor har bredare hjul för att få “spårkänslan” samt har en backspärr för att kunna bromsa alternativt sänka farten. Kort sagt behöver du olika rullskidor för olika typer av rullskidåkning.
Vilket rullmotstånd ska jag ha?
Hjulens rullmotstånd beror på vilket material de är gjorda av. Rullmotstånden kan även variera beroende på vilken tillverkare du väljer. Är du en nybörjare bör du välja ett par hjul med normalrull, men den vanligaste skalan går oftast från 1-4.
Här är 1 tävlingshjul och dessa rullar väldigt lätt, medan resterande nummer ökar i rullmotstånd. I mitten, nummer 2, hittar man normalrullet.
Källor:
https://www.rullskidcenter.se/rullskidstavar
Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta Rullskidstavar bäst i test
Skistart
Outnorth
Outdoorexperten
Prisjakt
Pricerunner