Olika sovplatser för tältet – Liggunderlag, luftmadrass, och tältsäng!

När man utforskar naturen med övernattning är det viktigt att ha rätt utrustning för att kunna njuta fullt ut av upplevelsen. Ett av de viktigaste besluten man gör avser sovplatser för tältet.

Med rätt val av liggunderlag, luftmadrass och tältsäng är chansen stor att man vaknar upp utvilad och redo att ta sig an en ny dag i naturen. Här följer några tips och rekommendationer för de olika sovplatserna du kan överväga!

Att välja rätt liggunderlag

Ett liggunderlag är en viktig del av campingutrustningen. De skyddar dig från markens ojämnheter och skapar en bekväm värmebarriär mellan dig och kylan från marken. När du väljer liggunderlag är det värmeisoleringen, komforten, vikten och packvolymen som bör avgöra ditt val.

Ullen har naturliga isolerande egenskaper och kan vara ett bra val för kalla klimat perfekt för vintersovsäcken att ligga på. Skumplastmadrasser är lätta och hållbara, medan självuppblåsande madrasser levererar toppkomfort men kan vara tyngre att bära med sig.

 • 99,00 kr
 • 99,00 kr
 • 149,00 kr 126,65 kr
 • 130,00 kr
 • 149,00 kr
 • 251,00 kr
 • 439,00 kr 299,00 kr
 • 575,48 kr 345,28 kr
 • 1.399,00 kr

Luftmadrassens fördelar och nackdelar

Luftmadrasser är en populär sovlösning för tältlivet. De erbjuder en hög nivå av komfort och kan lätt justeras för olika sovstilar. Luftmadrasser kan erbjuda god isolering från kyliga markförhållanden, särskilt modeller med inbyggd värmeisolering.

Dock kan de vara knepiga att packa och kräver tillgång till en pump. Om madrassen dessutom har något hål kan det bli en obekväm natt. Så ett reparationskit är ett viktigt tillbehör att ha med sig om du väljer en luftmadrass.

Funktionaliteten hos en tältsäng

En tältsäng är ett utmärkt alternativ för den som söker maximal komfort under en campingresa. De lyfter dig från marken och kan göra en stor skillnad för dem med ryggproblem eller andra kroppsmässiga åkommor. Tältsängar har generellt ökad luftcirkulation jämfört med en luftmadrass eller liggunderlag, vilket innebär att du håller dig svalare under varma nätter.

De är oftast mer robusta och hållbara än liggunderlag, och kan vikas ihop för transport. Utmaningen med tältsängar är deras storlek och vikt, vilket ofta gör dem olämpliga för fjällvandringar eller andra aktiviteter där vikten är en faktor.

 • 499,00 kr
 • 1.395,00 kr

Andra alternativa sovplatser

Utöver de traditionella sovplatserna finns det också ett antal alternativa liknande produkter på marknaden. Hängmattor till exempel, har vuxit i popularitet de senaste åren. De är lätta, bärbara och enkla att sätta upp mellan två träd.

Quilts, likt en traditionell sovsäck kan användas både som liggunderlag och täcke. Båda dessa alternativ erbjuder bra värmeisolering, men kan vara mindre bekväma än traditionella sovplatser.

Slutord

Oavsett vilken typ av sovplats du föredrar, ett liggunderlag, en luftmadrass eller kanske till och med en tältsäng – kommer det alltid att vara en del av ditt campingäventyr. Kvalitet, komfort och funktionalitet bör vara högsta prioritet vid val av sovplats.

Så ta dig tid att undersöka och prova olika alternativ innan du gör ditt slutgiltiga beslut. Glöm inte att naturen i sig själv är en variabel att ta hänsyn till – det är här en bra sovplats verkligen kommer till sin rätt. Välj smart, sov gott och njut av ditt nästa utomhuseventyr!

Vanliga frågor

Vilket liggunderlag är bäst för kalla förhållanden?

För kalla förhållanden är ullbaserade liggunderlag ett bra val. Ull har naturliga isolerande egenskaper som hjälper till att hålla dig varm på natten.

Är luftmadrasser bekvämare än liggunderlag?

Luftmadrasser kan vara bekvämare än liggunderlag eftersom de kan justeras efter din personliga komfortnivå. Dock kan de vara svåra att packa och kräver en pump för att blåsas upp.

Vad är fördelarna med en tältsäng?

En tältsäng lyfter dig från marken och kan vara mer bekväm för personer med ryggproblem eller andra kroppsliga åkommor. De erbjuder också ökad luftcirkulation och kan hjälpa dig att hålla dig svalare under varma nätter.

Kan jag använda en hängmatta som sovplats?

Ja, hängmattor kan användas som sovplats och är perfekta för vandringar eller campingturer där vikt och packstorlek är viktiga faktorer. De är lätta att sätta upp och kan erbjuda en unik och bekväm sovupplevelse.

Lämna en kommentar