Navigera i natur med karta och kompass! 

Att gå vilse i naturen är alltid en risk, beroende på terräng och den skog du vandrar i. I vanliga fall så har man med sig någon slags GPS i klocka eller telefon som kan hjälpa en att hitta tillbaka till en igenkännande punkt. Men vad gör du om dina batterier på enheterna tar slut och du endast har karta, kompass och väderlek tillgängligt?  

Vi hjälper dig i denna artikel navigera i natur med karta och kompass!  

Att gå vilse i skog och natur 

Att gå vilse i skogen är någonting som kan skrämma många. Är du ute och vandrar på en plats du inte känner till speciellt bra och hamnar där du känner att du inte har någon helst aning om vart du befinner dig kan skrämma många. Men var lugn, både naturen, din kompass och karta kan hjälpa dig mer än du tror och här behöver du faktiskt heller inte alltid förlita dig på en GPS. 

Med en kompass kan du ta ut rätt riktning till den plats på din karta som du vill gå till och sedan ta dig till ditt mål. För att underlätta vandringen är det bra att alltid ha koll vart på kartan ni befinner er. Om det är oklart, så kika på dina karta och försök bena ut någonting i terrängen som är tydligt. Detta kan exempelvis vara en sjö, en klippa eller en större väg.   

Med både karta och kompass behöver du varken internetuppkoppling eller batterier för att hitta ute i naturen. 

Hur tar du ut kompassriktning? 

Att kunna navigera med hjälp av en kompass är en ovärderlig kunskap att besitta vid nödfall eller om den GPS ni följer inte längre har batteri. Med en kompass kan du hålla färdriktningen även vid svårare väderförhållanden. För att använda din kompass på rätt sätt finns det några gyllene regler att förhålla dig till.  

Börja med att lägga en av långsidorna på kompassen över både start-och målpunkten på kartan med kurspilen pekande mot målet. Vrid sedan kompasshuvudet tills linjerna blir parallella med kartans meridianer. Se till att N-märket på kompasshuset pekar mot kartans norr.  

Håll din kompass i handen och rör på dig tills du ser att den röda delen av kompassnålen ligger på kompasshusets pil. Pilen ska hela tiden peka mot N-märket och täcka det. Följ sedan kompassens kurspil för att nå ditt mål.   

Hur håller jag rätt riktning under längre tid? 

Ta sikte på ett tydligt föremål som ligger i exakt samma riktning som din kompass visar. När du sedan vandrar och når det föremål du hållit ditt öga på så hittar du ett nytt föremål i samma färdriktning och håller koll tills det att du når fram även till det, och så vidare tills du når ditt slutmål. Använd dig av din kompass varje gång du väljer ett nytt föremål för att försäkra dig om att du går rätt.  

Tecken i naturen  

Även naturen har en otrolig förmåga att visa oss väderstrecken med hjälp av tecken från vår natur. Om du ska utläsa vart du befinner dig med hjälp av endast naturen är det bra om du kombinerar ett flertal olika tecken för att du ska kunna känna dig säker på att du går åt rätt väg.

Solen är ett gott exempel som kan visa oss vart vi befinner oss under dagen, om du kan utläsa i vilket väderstreck solen står vid olika tidpunkter. Under sommartid står solen i öster klockan 07 och 06 vintertid. Den står sedan i söder klockan 13 sommartid och 12 vintertid och sedan i väster klockan 19 sommartid och 18 vintertid.  

Andra tecken i naturen är att trädgrenar alltid ofta är fler och tätare åt söder och mossa hittas på stenar åt norr. Ser du en myrstacke så är det vanligt att de bygger sina stackar på den södra sidan av större stenar. Är du ute i naturen på vårkanten så smälter snön först fläckvis på sydsluttningar.  

Lämna en kommentar