Lavinutrustning under skidturen – Gör din friåkning säker!

För den erfarna skidåkaren är det vanligt att du söker mer spänning och tar dig till de opistade och de mer tomma backarna. Även om denna skidåkning är mer utmanande och eftertraktad är det även dessa backar som är några av de farligaste att åka på. För att hålla både dig själv och andra säkra bör du vara väl utrustad med en lavinutrustning.  

I denna artikel går vi igenom allt du behöver tänka på och vilken lavinutrustning under skidturen du bör investera i för en säker friåkning.  

Vilken utrustning är ett måste? 

Att åka skidor i bergen är ofta en skidåkares stora dröm. Tomma backar och en hänförande utsikt gör att allt fler väljer att ta sig ifrån de organiserade pisterna för friåkning. Detta innebär dock att vi behöver ha stor respekt för den miljö vi befinner oss i och bli medvetna om allt som finns runtomkring oss.  

Bergen kan snabbt och oväntat bli en väldigt farlig plats, och detta är varför alla som åker off-pist behöver vara utrustade med en komplett lavinutrustning ifall olyckan väl sker. Några nödvändiga saker att ha med dig under din åktur är lavintransceiver, spade, sond och airbag till din lavinryggsäck. 

Om hela ert sällskap har dessa delar med sig på er åktur kan dina vänner lokalisera dig och hjälpa dig ta dig upp från snön om så behövs. Här nedan går vi in lite djupare på vilka produkter du kommer behöva för en säker åktur. 

Lavintransceiver 

En lavintransceiver kan vara skillnaden mellan liv och död. En lavintransceiver är en enhet som både skickar och tar emot signaler så att både du eller dina vänner kan hittas om ni hamnat i en lavin. Det viktigaste när det kommer till en transceiver är att ni alla ser till att era enheter är påslagna innan ni beger er ut i backarna. Tranceivers kommer med ett flertal olika funktioner och gränssnitt, så gör här ett val utefter vad som känns bekvämt för dig. 

De flesta transceivers idag har 3 antenner, serach-to-send funktion och tillgång till flersök. Med tre signalantenner kan du på ett mer effektivt sätt hitta offer i snön.  

En automatisk search-to-send funktion finns till ifall en andra lavin påträffas när du letar efter dina vänner och du råkar hamna mitt i den. Transceivern kan då känna av att sökaren står still och ändrar då från sökläge till sändläge. Att ha flersök på din transceiver gör att du kan söka efter fler offer samtidigt. 

Lavinryggsäck och airbag 

Om du har en lavinryggsäck med airbag har du störst chans att överleva ifall du hamnar i en lavin. Dessa ryggsäckar fungerar genom att du drar i utlösaren som gör att airbagen automatiskt blåses upp och ger dig större chans att tas upp till toppen av lavinen.  

Här kan du välja mellan ett helt set eller att köpa alla delar separat. Med ett set har du allt du behöver för att blåsa upp din lavinryggsäck. Ett set brukar i regel bestå av ryggsäck, patron och airbagsystem. 

Sonder, spadar och turryggsäck 

Förutom transceiver och lavinryggsäck med airbagsystem finns det fler tillbehör som hjälper dig hitta dina vänner ifall olyckan är framme. Genom att investera i en turryggsäck kan du smidigt och säkert få med dig alla tillbehör på åkturen som spade, sond och vätskesystem. Dessa ryggsäckar har smarta fickor och remsor för att hålla all utrustning på plats. 

En lavinsond är en hopfällbar, lång stav som du använder för att kunna hitta någon under snön. När din transceiver kunnat lokalisera offrets ungefärliga plats slår du ned stavens spetsiga ände i snön för sondning. Den spetsiga änden kan penetrera både is och hård snö och avgöra djupet till den som ligger begravd.  

För att få bort den översta snön så är det alltid bra att ha med sig en spade med metallblad och utdragbara handtag. Dessa hjälper dig att gräva upp den som ligger under snön.  

Som vid alla nödsituationer är det en god idé att träna tillsammans med dina vänner inför en eventuell olycka för att ni ska kunna vara så väl förberedda som möjligt om situationen så kräver det. Med alla dessa redskap hoppas vi att du får en säker och givande tur i backarna! 

Lämna en kommentar