Hitta rätt plattform

Handelsplattform, eller trading platform som det heter på engelska, är gränssnittet där du kan handla med råvaror, valuta och aktier. De större valutamäklarna har ofta sina egna handelsplattformar, men det finns också en del tredjepartslösningar där några är större och mer populära att använda. Du borde lese bästa aktietips og ta dig tid att prova dig fram för att se vilken plattform som passar dig bäst innan du börjar investera på riktigt.

En bra plan är guld värd, bokstavligt talat

Med en lämplig aktiestrategi kan du på förhand bestämma dig för vilken typ av aktier du ska köpa och när du ska köpa dem. Det är dessutom bra om du gör en liknande strategi för när du ska sälja. En bra och väl genomtänkt plan kommer hindra dig från att lockas till impulshandlingar på marknaden.

Kanske tycker du att det låter svårt med en strategi, men du behöver inte göra det så krångligt. En bra plan är både lätt att komma ihåg och att följa. Drar du dig från att följa din plan innebär det att den är för krånglig.

Sprid ut dina risker

Satsa inte allt på ett kort utan sprid ut riskerna. En av de viktigaste sakerna du kan göra för att sänka risken för din aktieportfölj, är att se till att den innehåller tillräckligt många olika aktier. Många äger alldeles för få aktier, men om du investerar i minst 12 till 15 olika bolag, har du en bra riskspridning, där du också sänkt riskerna. Du bör även tänka på att köpa aktier inom flera olika branscher och sektorer.

Oavsett vilken typ av aktier du väljer att investera i, bör du alltid satsa på kvalitet. Det finns många sätt att se om ett bolag är ett kvalitetsbolag, där några saker du kan titta på är:

  • Om företaget går med vinst
  • Hur stora skulder företaget har
  • Om det finns ett förtroende för företagsledningen

Detta är bara några saker du kan titta på för att få fram om det är en aktie med kvalitet.

Tänk långsiktigt

Aktiemarknaden kan vara turbulent när det går upp och ner. Men du behöver ha en plan och tålamod för att kunna tänka långsiktigt, aktiemarknaden ökar nämligen väldigt ofta i värde på sikt, även om en del bolag går under eller tappar värde. För att du ska kunna tjäna pengar är det därför viktigt att du är just långsiktig. Fem år kan du räkna som att vara långsiktigt. Du kan även tjäna pengar på ett kortare perspektiv men då är riskerna givetvis mycket större.

Lämna en kommentar