De bästa kortspelen att spela på campingen

En campingresa kan vara fylld av spännande äventyr, naturnära upplevelser eller härliga stunder framför en öppen eld med grillad korv och god dryck. Alla campar olika, vissa åker till stora campingplatser med familjen medans andra tar med vännerna ut i skogen i Norrland. Hur din campingupplevelse än ser ut finns det ofta en sak som alla packar med i ryggsäcken: en kortlek.

Att spela ett par händer kortspel innan det är läggdags är lite av en tradition för många campare. Det är en form av underhållning som inte kräver teknologi eller avancerad utrustning. En kortlek är ett måste när du packar inför campingresan och här nedan kan du läsa om olika kortspel ni kan spela när solen har gått ner och ni umgås framför brasan eller i tälten.

UNO

UNO är ett populärt kortspel som kräver, till skillnad från de andra spelen vi listar här, en särskild UNO-kortlek för att spela. Spelet har väldigt enkla regler som du kan hitta i kortlekens förpackning. De enkla reglerna gör att det är ett spel som hela familjen kan spela tillsammans. UNO går även bra att spela om ni bara är två, men det är allra roligast när man är fler än 3 som spelar.

Poker

Poker kan du spela med en vanlig kortlek och det är ett kortspel som har varit populärt i nästan hela världen i ett par århundraden. Poker finns i massor av olika versioner men den klassiska femkortspoker är förmodligen den mest populära formen av spelet på svenska campingplatser. Många som campar med husbil eller på campingplats tar även med ett helt pokerset med speciella marker för att göra spelet ännu roligare. Du behöver dock bara en vanlig kortlek och minst en annan spelare för att spela. Skulle du glömma att packa kortleken eller vill spela efter att alla andra har somnat kan du alltid spela poker på ett online casino på mobilen eller surfplattan.

Chicago

Chicago är ett kortspel som baseras på poker och är en av pokervarianterna som många familjer gärna spelar tillsammans hemma i köket. Spelet går precis som poker ut på att bygga en så stark hand som möjligt och försöka ha den bästa handen mot dina motspelare. Skillnaden mot poker är dock att sista rundan går ut på att man “spelar ut” sin hand och kan vinna varje omgång för att få extra poäng. Chicago är perfekt på barnfria campingresor eller när barnen gått och lagt sig.

Vändtia

Vändtia är en annan klassiker i svenska hushåll som är lika kul att spela på campingen som hemma. Vändtia kan spelas med 2 till 8 spelare och är ett spel med högt tempo och ett spelsystem som ger alla en chans att vinna. Vändtia spelas med tre kort i handen samt tre dolda och tre synliga kort på bordet. De dolda korten spelas sist och kan avgöra hur en runda slutar. Även om du ligger sämst till i slutminuterna av en runda vändtia kan du vända allt och komma tillbaka, särskilt om dina motspelare har otur med sina dolda kort.

Finns i sjön

Om du letar efter ett busenkelt spel som alla kan vara med och spela oavsett ålder, är det Finns i sjön som gäller. Ni kan spela Finns i sjön med 2,3 eller tekniskt sett hur många spelare som helst. Reglerna är enkla, du börjar med sju kort i handen. Den spelare vars tur det är väljer en motspelare och frågar om denna har ett särskilt kortvärde på sin hand. Har motspelaren det så ger denna kortet till den första spelaren. Om spelaren inte har kortet säger hen “finns i sjön” och den första spelaren får nu välja ett kort i “sjön” som är de kort i kortleken som inte delats ut till spelarna. Finns i sjön är kul, emkelt och ett spel man kan spela i lågt tempo utan stress.

Gör campingresan lite roligare – Ta med en kortlek

Kortspelen ovan är bara ett litet urval av de hundratals spel man kan spela med en kortlek. En kortlek tar knappt någon plats i väskan och bör därför alltid vara med i planeringen när du ska åka på camping. Lägg till det i checklistan inför nästa campingresa på samma prio som att  kolla vädret innan ni åker iväg. Idag har de flesta en surfplatta med sig på campingen och ni kan självklart använda den för att spela digitala spel i tälten. Men inget slår egentligen att spela ett par händer valfritt kortspel med familj eller vänner. De korta spännande stunderna ni delar tillsammans kommer att göra kvällarna på campingresan mycket, mycket roligare.

Lämna en kommentar