Att klättra utomhus är en speciell naturupplevlse där du kombinerar vackra vyer med träning. Sverige har otroligt många fina platser för klättring, där säkerheten är A och O för aktiviteten. Vad behöver du för utrustning för att klättra utomhus i sommar och hur ser allemansrätten ut för klättring i natur?
Klättring utomhus
I Sverige finns det ett flertal olika klätterväggar där man kan prova på att klättra upp för en vägg med grepp för händer och fötter. Annat är det med klättring utomhus. Att klättra utomhus är en blandning mellan det mentala och det fysiska, där du behöver styrka, bra koordination och koncentration för att ta dig upp för berget.
Det är också en utmaning för att försöka hitta bra platser att ta grepp om för att lyckas komma upp till toppen. Förutom bergsklättring kan man även klättra upp för frusna vattenfall, vilket ger en svårslagen naturupplevlse.
Innan du bestämmer dig för att klättra i naturen bör du gå en kurs i klättring, även om du klättrat mycket inomhus innan. Detta för att få god kunskap om säkerheten och hur klätterväggar skiljer sig från riktiga bergsväggar.
De kurser man kan gå är antingen traditionell klättring eller sportklättring där skillnaden främst ligger i hur klättringen säkras. Vid sportklättring finns säkringar i form av borrbultar redan på klippan medan vid traditionell klättring så ansvarar klättraren för att placera säkringar på klippan. På kurserna får du bland annat lära dig att klättra med rep på en klippa och hur du sedan tar dig ned själv vid avklarad klättring.
Klättringens historia
Klättring som hobby har blivit mer och mer populärt det senaste halvseklet och redan efter andra världskriget började utvecklingen för teknik inom klättringsområdet att växa, vilket i sin tur ökade populariteten och tillgängligheten för hobbyn. Det blev nu även mer säkert att ägna sig åt klättring då sittselar och syntetiska rep introducerades på marknaden.
Klättringsskor har funnits att köpa sedan mitten av 1960-talet och tio år senare bildades det Svenska Klätterförbundet som tagit hobbyn vidare till den sport det är idag. Det riktigt stora uppsvinget för klättring kom på 1990-talet då klättring blev en tävlingssport, mycket tack vare att artificiella klätterväggar skapades för alla de som intresserade sig för klättring.
Vad för utrustning behöver du?
Den utrustning du behöver när du klättrar utomhus är bland annat rep, klättersele, klätterskor, hjälm, karbiner och repbroms. Här bör du alltid köpa nytt och inte några begagnade redskap då du inte vet hur pass säkra de är. Samma sak gäller att all utrustning är CE-märkt, någonting som är svårt att fastställa om man köper utrustning utanför Sverige.
Det finns utrustning i en stor prisvariation och här får du vad du betalar för. Lite dyrare utrustning har fler finesser och kan därför vara att rekommendera för den som har som avsikt att klättra regelbundet. Ett par bra klätterskor hjälper inte endast till för att få bra grepp vid klättringen, utan är även mycket bekväma skor om du tänkt vandra till den plats du ska klättra på.
Vad säger allemansrätten?
När du klättrar ute i naturen behöver du ta hänsyn till både djur och natur och ha både vett och etikett när du tar dig upp på bergen. Enligt allemansrätten får du som klättrare inte göra någon åverkan på naturen i form av att skada träd, störa markägare eller skrapa bort mossa.
Många klippor där klättring är vanligt har därför blivit anpassade för att du ska kunna sätta topprep utan att skada naturen.