Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

De bästa vintercampingplatserna i Sverige – upplev magiska vinterlandskap!

Vintern i Sverige är en tid av glittrande snö, krispiga vinterdagar och mysiga kvällar vid brasan. Många tror att camping endast är för sommarmånaderna, men vintercamping har blivit allt mer populärt för de äventyrslystna som söker den ultimata naturupplevelsen.

Vintercamping i Sverige är ett unikt sätt att uppleva landets storslagna natur och får dig att komma närmare den magiska vintersäsongen. I den här artikeln går vi igenom några av de bästa platserna för vintercamping i Sverige – perfekta destinationer för att uppleva det magiska vinterlandskapet.

Abisko – Norrsken och vildmark

I hjärtat av Lappland ligger Abisko Nationalpark, känd för sitt storslagna landskap och som ett av världens bästa ställen att skåda norrskenet. Att campa här under vintern är en upplevelse utöver det vanliga.

Dagarna kan spenderas på långfärdsskidor eller snöskoexpeditioner i den orörda vildmarken, och när mörkret sänker sig är chansen stor att få se himlen dansa i grönt och lila. Abiskos natursköna campingplats erbjuder både traditionella campingplatser och stugor utrustade för vinterbruk.

Riksgränsen – Extremsporternas mecka

För den som söker spänning utöver det vanliga är Riksgränsen platsen att bege sig till. Här finns möjligheter för off-pist skidåkning, heliskiing och isklättring. Campingplatserna i Riksgränsen är anpassade för vinterförhållanden och ligger nära skidbackarna och de övriga äventyren. Efter en dag full av aktiviteter kan du koppla av i någon av de lokala bastur som många av campingplatserna erbjuder.

Sälen – Ett vinterparadis för familjer

Sälen är kanske mest känt som en av Sveriges främsta skiddestinationer, men det erbjuder också fantastiska vintercampingmöjligheter. Med ett brett utbud av campingplatser för campingtält och stugbyar finns det alternativ för varje typ av vintercampare.

Här kan hela familjen njuta av aktiviteter som skidåkning, snöskoterturer och hundslädåkning. Många av campingområdena i Sälen är utrustade med lekplatser och barnvänliga aktiviteter som gör det till ett optimalt vinteräventyr för de yngre äventyrarna.

Åre – För mångsidig vintersport

I Åre, en av Sveriges mest kända vintersportorter, hittar man en mix av adrenalin och avkoppling. Vintercampare kan välja mellan att bo vid foten av skidbackarna eller i mer avlägsna, naturnära lägen.

De som väljer Åre för sin vintercamping kan förvänta sig tillgång till skidåkning i världsklass, spännande afterski och möjligheten att prova på isfiske eller vintervandringar. Campingen i Åre är också känd för att ha goda faciliteter och hög standard.

Idre – Tystnad och natur

För den som söker en lugnare vinterupplevelse är Idre det perfekta valet. Här kan du hitta campingplatser som erbjuder en närmare kontakt med naturen och en chans att verkligen komma ifrån allt. I Idre kan man fokusera på längdskidåkning, snöskovandring och bara njuta av den tysta, stilla vinternaturen.

Campingplatsen i Idre Fjäll erbjuder bekvämligheter som servicehus och uppvärmda stugor, samtidigt som du har direkt tillgång till vildmarken.

Jokkmokk – Vintersamisk kultur

Besökare som vintercampar i Jokkmokk får inte bara en äkta vildmarksupplevelse utan även en inblick i den samiska kulturen. I februari varje år hålls den traditionella Jokkmokk marknaden, en händelse som är väl värd att planera sin campingresa runt.

De lokala campingplatserna i området är ofta mindre och med en mer personlig atmosfär. Här kan du under vintern delta i samiska kulturaktiviteter, lära dig om renskötsel och med lite tur se norrskenet speglandes över de frusna sjöarna.

Funäsfjällen – Turridning och fjällnatur

Funäsfjällen, med sin häpnadsväckande fjällvärld, är perfekt för de som vill uppleva fjällvandring även på vintern. Området erbjuder en variation av välutrustade campingplatser och stugor.

Vintercampare kan njuta av turridning på islandshästar, isfiske eller utforska de orörda fjällen med turridning. Funäsfjällens campingplatser är även utmärkta utgångspunkter för de som är intresserade av toppturer eller längdskidåkning i fjällterräng.

Kiruna – Upplev ett vintervitt Lappland

I Kiruna, Sveriges nordligaste stad, kan vintercampare finna en djupare förståelse för vad arktiskt vinterklimat innebär. Med campingplatser som ligger mitt i det snörika landskapet är det perfekt för de som vill kombinera camping med ett besök på det berömda Icehotel eller kanske en tur till Esrange rymdbas. I Kiruna-regionen finns det också goda möjligheter till hundspann och snöskoteräventyr i den oändliga vintervildmarken.

Lämna en kommentar