Upptäck Baskien – Norra Spanien från sin bästa sida!

Den spanska solkusten är välkänd för sina vackra städer och populära badplatser. Att istället blicka mot den norra delen av Spanien, regionen Baskien kan du få uppleva en fortfarande oexploaterad del av landet som har mycket att erbjuda. Vad kan du göra i området och vilka platser bör du inte missa?

Baskien som semesterort

Baskien är ett område beläget vid Biscayabukten, i norra Spanien. Regionen har ingen officiell huvudstad, men den regionala regeringen har sin huvudpunkt i Vitoria-Gasteiz och den största staden är Bilbao, följt av San Sebastian och Baracaldo. Området är optimalt för den som vill upptäcka en mindre exploaterad del av Spanien med en hisnande natur bestående av berg, klippor och sandstränder.

Baskien är kanske främst känd för sin matkultur, med en mix av recept och mat som bevarats genom generationer. Här kan du få smaka mat i världsklass till ett överkomligt pris. För den som vill kombinera mäktiga bergskedjor med avslappnande badstäder är Baskien definitivt en plats att upptäcka.

San Sebastian

I den populära badorten San Sebastian får du en kombination av mat, kultur och vackra badstränder. Här hittar du ett flertal krogar belönade med michelinstjärnor på grund av dess utsökta rätter. Faktum är att du hittar flest stjärnor i hela världen i San Sebastian med hela 15 stjärnor.

Det är inte bara maten som lockar turister till denna kuststad, stranden La Concha anses även vara en av Europas bästa. San Sebastian ger dig därför en bra balans mellan nöje, kultur samt sol och bad och ligger även nära regionens största stad Bilbao. 

Bilbao

Bilbao är en spansk hamn-och industristad i norra Spanien som lockar många turister till Baskien årligen. Bilbao har på senare år blivit en metropol att ränka med och här får du en rejäl dos kultur blandat med konst och nöjen.

Ett besök på det samtida konstmuseet Guggenheim-museet är någonting du inte bör missa under ett besök i staden och i samma byggnad kan du dessutom avnjuta recept från Baskien i museets restaurang belönad med en michelinstjärna.

Rioja

För vinälskaren är ett stopp i Rioja en självklarhet. Detta berömda vindistrikt ligger delvis i Baskien och här kan du besöka drömmiga vingårdar för vinprovning i ett blomstrande landskap med några av världens bästa viner.

Rioja är kanske främst förknippat med röda viner med en tydlig karaktär och hur riojavinet smakar beror delvis på vilken subregion som druvorna har skördats i. Idag produceras det även vita och mousserande viner i distriktet och när man talar om just riojavin delar man ofta upp det i modernt och traditionellt riojavin.

Lämna en kommentar