Tips för att hålla tältet svalt på sommaren!

Sommarvärmen och soliga dagar inbjuder till camping och friluftsliv. Ett tält är ofta den givna följeslagaren under dessa äventyr, men när solen står som högst på himlen, kan det lilla hemmet borta från hemmet snabbt förvandlas till en bastu. Det finns dock flera knep för att hålla tältet svalt och behagligt även under de varmaste sommardagarna.

I den här artikeln går vi igenom några av de bästa tipsen för att säkerställa en sval och komfortabel campingupplevelse.

Välj den rätta platsen för ditt tält

Valet av var du placerar ditt tält kan göra enorm skillnad när det gäller inomhustemperaturen och är en stor del till att få en lyckad campingsemester. För att maximera skuggan under dagens hetaste timmar, leta efter en plats som är naturligt skuggad av träd. Söderläge bör undvikas eftersom solen då har möjlighet att steka tältet under hela dagen.

På samma sätt som du behöver hålla tältet torrt under regniga dagar behöver du hålla tältet svalt vid varma temperaturer. Om möjligt, placera tältet så det är vinkelrätt mot solens rörelse med öppningen mot norr vilket ger både skugga och möjlighet till genomdrag. Kom ihåg att den naturliga skuggan flyttar sig under dagen, så tänk på solens bana när du väljer var du ska slå upp tältet.

Använd en reflekterande tarps eller överdrag

Ett effektivt sätt att reflektera bort solens värmande strålar är att använda reflekterande tarp eller specialöverdrag. Dessa är ofta gjorda av ett lätt, reflekterande material som inte bara skyddar tältet från direkt solljus utan även reflekterar värmen och håller insidan av tältet svalare.

Tarp kan spännas ut ovanför tältet som en extra tak eller placerats direkt på tältet. För bästa effekt, se till att det finns ett mellanrum mellan tältet och tarpen så att luft kan cirkulera fritt.

 • 69,00 kr 62,00 kr
 • 179,00 kr
 • 199,00 kr
 • 229,00 kr
 • 455,00 kr 273,00 kr
 • 455,00 kr 273,00 kr
 • 469,00 kr
 • 590,00 kr 499,00 kr
 • 595,00 kr
 • 745,00 kr
 • 999,00 kr
 • 1.061,00 kr

Optimera ventilationen

Ett välventilerat tält erbjuder inte bara en skön bris utan hjälper också till med att minska temperaturen inuti. Öppna alla ventilationsluckor och dörrar för att skapa ett korsdrag som låter varm luft fly och fräschare luft komma in.

Många tält har mesh-paneler som tillåter luftflöde samtidigt som de förhindrar insekter från att tränga sig in. Om tältet har flera dörrar eller öppningar, använd dessa för att skapa ytterligare luftcirkulation. Ha kvar luftventilerna öppna även under natten då det svalkar av.

Ta till hjälp av kylprodukter

För extra kylning kan man även ta till hjälp av kylprodukter. En portabel fläkt kan göra underverk för att hålla luften i tältet i rörelse. Det finns fläktar som är batteridrivna eller som kan drivas via en USB-port om du har ett bärbart batteri eller solcellspaneler med dig. Isblock eller fryspåsar kan placeras i tältet för att sänka temperaturen. Placera dem nära luftflödet för att sprida den kalla luften.

En annan metod är att använda en sprayflaska med vatten och spruta en fin mist över tältets insida eller direkt på huden för att snabbt svalka av med hjälp av vattenångans avdunstning. Att hålla tältet svalt på sommaren behöver inte vara en komplex uppgift.

Genom att välja rätt plats, använda reflekterande material, optimera ventilationen och komplettera med kylprodukter kan man öka chansen att njuta av en avslappnad och behaglig campingupplevelse. Genom att följa dessa tips är du väl förberedd för många härliga äventyr i den varma sommarsolen utan att behöva oroa dig för ett överhettat tält!

Vanliga frågor

Kan jag använda vilken tarp som helst för att skapa skugga?
Ja, de flesta tarps kan användas för att skapa skugga, men reflekterande tarps är bäst för att reflektera solens strålar och minska värmeupptagningen. Se till att det finns ett utrymme mellan tältet och tarpen för optimal luftcirkulation.

Är det säkert att lämna en batteridriven fläkt på i tältet när jag inte är där?
Det är generellt säkert att lämna en batteridriven fläkt på i tältet, men som med all elektronik är det bäst att vara försiktig. Kontrollera fläkten regelbundet för att se till att den inte överhettas och lämna den inte på om du lämnar tältet under längre perioder.

Hur länge håller ispackar eller fryspåsar kalla i ett tält?
Det beror på omgivningstemperaturen och isoleringen av ditt tält. Generellt kan ispackar eller fryspåsar förbli kalla i flera timmar, men tänk på att de smälter snabbare i ett varmt tält. Det kan vara praktiskt att ha flera ispackar för att byta ut dem regelbundet.

Finns det speciella tälttyper som är bättre för användning i varmt väder?
Ja, tält som är designade för varmt väder har ofta bättre ventilation och är tillverkade av ljusare färger som reflekterar solen bättre. De kan även ha fler och större mesh-paneler för ökad luftcirkulation.

Är det bättre att ha tältet helt stängt under den varmaste delen av dagen?
Nej, det är bättre att ha tältet så öppet som möjligt för att främja luftflödet. Ett helt stängt tält kan fånga värme och bli till en växthusliknande miljö. Öppna alla möjliga ventilationsöppningar för att tillåta het luft att fly och kyla luften att cirkulera.

Lämna en kommentar