Bygga vindskydd i skogen – Detta behöver du!

Att kunna bygga ett vindskydd i skogen är viktigt oavsett om du tänkt övernatta i naturen eller för att göra upp en eld. Ett vindskydd kan byggas upp på ett flertal olika sätt och platsen du väljer att bygga det på är minst lika viktig som det material du använder. 

Vi hjälper dig med vad du behöver tänka på när du ska bygga ett vindskydd i skogen! 

Vindskyddets placering 

När du ska bygga ett vindskydd behöver du först hitta rätt plats att bygga upp det på. Ska du ha ett skydd för utbyggnad av tält eller är det till för matlagning eller grillning i skogen? Oavsett anledning till att du behöver ett vindskydd och vilket material du ska bygga det av så är rätt plats A och O.  

Börja med att hitta en plats som är jämn och torr, detta då det blir betydligt lättare att bygga skyddet på. När du valt plats behöver du rensa platsen från både kvistar och stenar och samla in granris ifall detta är materialet du tänkt bygga ditt vindskydd med.  

Innan du börjar bygga behöver du känna efter vilket håll vinden blåser ifrån. Om du har närliggande träd eller annat som även det stoppar vinden så kan du med fördel välja att bygga upp ditt vindskydd just där. Om du handskas med väldigt starka vindar så blir ditt vindskydd stabilare ju närmare marken du monterar det.  

Välj material för ditt vindskydd 

När du ska bygga vindskydd kan du göra detta på ett flertal olika sätt. Först behöver du tänka på vad för material du tänkt använda dig av till ditt vindskydd. De vanligaste skydden som används för friluftsliv är tarp, presenning och granris. 

Tarp

Att bygga ett vindskydd med en tarp är ett bra alternativ då det är väldigt lätt och går snabbt att packa ned i din övriga utrustning. Det som även är till en fördel är att du kan använda en tarp till flera områden som skydd för sol, vind och regn. Om du väljer att bygga ett vindskydd med hjälp av en tarp så är det bästa sättet att binda tarpen med en lina eller rep mellan två träd med 2-3 meters avstånd, i en så kallad A-ram.

Spänn mitten av tarpen över repet och fäst hörnen i marken på samma sätt som du gör när du monterar upp ett tältet. Du kan även bygga ett stativ som stöd för presenningen om du väljer att använda presenning. 

Presenning

Presenning för att bygga vindskydd är även ett populärt sätt som liknar tarp, men en presenning tar i regel lite mer plats i din utrustning. Köp en presenning som är tillräckligt stor och en med öglor så det är möjligt att binda fast den i marken. Fäst presenningen mot två träd med hjälp av en tältlina eller ett rep eller bygg en trefot som stöd för presenningen. Använd här även tältpinnar för att fästa den i marken. 

Granris

Om du istället vill bygga ett vindskydd med hjälp av det som finns i naturen kan granris vara ett gott alternativ. Använd kringliggande kvistar och granris, men bryt inte av kvistar från levande träd då detta ej är tillåtet enligt Allemansrätten.  

Välj ut två träd med samma höjd och lägg dina grenar på en rad på marken. Bygg sedan upp sidorna genom att luta kvistarna mot varandra. Använd längre grenar på utsidan för ett bättre skydd och ta hjälp av mossa och löv mellan grenarna för en bättre isolering. 

Annat att tänka på 

Om du tänkt bygga ett vindskydd för att elda är det otroligt viktigt att du har tagit reda på ifall det är tillåtet att grilla eller elda i den natur du befinner dig i. Om du befinner dig i en nationalpark så kan du ofta hitta denna information vid entrén av reservatet. Tänk även på att alltid lämna den plats du byggt vindskyddet på så som du fann platsen. Om du eldar så behöver du se till att elden är helt släckt innan du lämnar platsen. 

Om du ska övernatta och bygger ett vindskydd till din sovplats och har med dig antingen tarp eller presenning för ditt vindskydd så se till att de ät lätta till vikten och att de inte tar mycket plats. Se även till att monteringen är lätt och att du har med dig rätt utrustning till att få upp vindskyddet. 

Lämna en kommentar