Därför bör du köpa skidor med stålkant!

Kanske är du en av många som inför kommande vintersäsong ska köpa dina första eller ett par nya skidor? Idag så finns det mängder av märken och olika typer av skidor beroende på vad du är ute efter och vilken nivå du har på din skidåkning.  

Även om det är tacksamt med en stor variation så kan det vara svårt att avgöra vilken typ av skidor som passar bäst och därför tänkte vi gå igenom en typ av skidor idag – skidor med stålkant. Vi listar i denna artikel alla fördelar med skidor med stålkant och vad du behöver tänka på! 

Vad menas med stålkant?  

Om du tidigare åkt utför med ett par vanliga slalomskidor så har du testat på att åka med stålkant. Stålkanten finns där för att göra skidan starkare och kunna skära igenom hårdare snö. Det underlättar därför i svängar och det är just därför slalomskidor har stålkanter.  

Om du däremot har varit ute och åkt längdskidor så är det vanligaste att starta med ett par utan stålkanter. Dessa är smalare och passar utmärkt för dig som endast kör i spår. Om du vet med dig att du vill testa på att åka där det inte alltid är pistat då bör du kika på ett par turskidor med stålkant. 

Turskidor med stålkant  

Turskidor med stålkant är vad du bör kika extra på om du vet att du vill ta dig upp på fjäll med dina skidor. Dessa fungerar bra om du vill åka längre och också om du vill ta dig fram i terräng med mycket snö, detta eftersom att turskidor är bredare än ett par vanliga längdskidor.  

Välj rätt typ av turskidor  

Att välja rätt typ av skidor för din typ av åkning är såklart viktigt, så du inte ångrar dig när inköpet väl är gjort och du är ute på fjället. Men se till att gå igenom tre viktiga saker i rätt ordning inför ditt val: 

1. Bredden på skidorna  

Du behöver först välja vilken bredd du ska ha på dina skidor, och detta väljer du utefter vilken typ av åkning som du vet att du ska utföra.  

2. Välj fäste 

När du bestämt bredden så är det dags att välja vilket fäste som du ska ha. Om du är nybörjare så kan vi varmt rekommendera vallningsfria skidor så att du inte behöver kladda och göra fel när du vallar.

3. Stålkant eller inte 

Det finns tre olika modeller: inga stålkanter, ¾ stålkanter eller hel stålkant. Det är också bra att tänka på att en stålkant kan skada din hund om brukar åka skidor med den, då kan du tänka att en ¾ stålkant kan vara att rekommendera.  

Andra tips och råd inför ditt köp 

  • Om du är nybörjare kan det vara lättare med lite kortare skidor  
  • Lättare personer bör välja kortare skidor, och tyngre personer ska istället välja längre skidor 
  • Beräkna din vikt med packning 
  • Om du vet med dig att du kommer ha mycket packning så bör du också ha längre skidor 

Lämna en kommentar