Allt om packrafting – revolutionernade för friluftslivet! 

Packrafting har på senare år blivit otroligt populärt för den friluftsintresserade på grund av ett flertal anledningar. Då båten, packraften är liten och kompakt till storleken men samtidigt oerhört robust har den rent av revolutionerat friluftslivet. Vad är en packraft och vad kan den användas till? Vi går igenom allt du behöver veta om packrafting! 

Vad är packraft? 

En packraft är en liten och kompakt båt som kan bära upp till 150-250 kilo, men har endast en egen vikt på 1-6 kilo. När båten inte används kan den enkelt packas ihop och bäras med i ryggsäcken. Även om detta är en otroligt liten och kompakt båt så är den mycket robust. De flesta packrafts är gjorda av uretanbelagd nylon som både är motståndskraftigt, hållbart och UV-tolerant för alla väderlekar.  

Det finns ett flertal olika modeller och typer av packrafts som antingen kommer i en enkelmodell eller tvillingmodell. Med en tvillingmodell behöver du för den delen inte dela båten med en annan vuxen, du kan exempelvis ha med barn eller husdjur för den andra platsen. Det robusta materialet tål kollisioner med både grenar och stenar, vilket gör båten perfekt att åka med i vildare vattendrag som forser och floder.  

Packraftings fördelar  

Det finns en mängd fördelar med packrafting förutom dess lätta vikt och möjlighet att ha med på vandring. Du kan utforska naturen på ett helt nytt sätt och behöver inte ha tidigare naturliga hinder i åtanke såsom fjorder eller flodar under din friluftstur. En packraft kan därför användas på samma sätt som en roddbåt, kanot eller kajak, men med fler möjligheter. 

Att en packraft ihopfälld tar liten plats är en sak, men även uppackad tar den otroligt lite plats i jämförelse med andra båtar och med paddlarna kan den monteras på din ryggsäck eller bäras för hand.

När du sedan ska ut på din kortare eller längre expedition kan du spänna fast ryggsäcken i fören och bege dig ut på vattnet. Fördelen med en packraft är att du kan använda den till ett flertal expeditioner och med den kompakta storleken kan du ha med den överallt.  

Vad behöver du för en packrafttur? 

Är det första gången du ska ut med en packraft bör du alltid hålla dig nära land och börja sakta. Ha alltid flytväst på dig ute på vatten och ju fler turer du tar och när du börjar känna dig mer säker så kan du ta lite längre turer. Ha även koll på väderleksrapporten då du påverkas av riktningen vinden går åt och dess styrka.  

Utrustningen för packrafting spelar mycket stor roll för din upplevelse och de säkerhetsåtgårder du har redo om olyckan skulle vara framme. Både för-och efterarbetet är viktigt för hållbarheten av din packraft.  

Utrustning för din tur 

Det första du kommer behöva är självklart din packraft. När du står i valet av modell bör du fundera över syftet med båten, vill du att den ska vara så liten  som möjligt eller vill du investera i en mer solid och större modell som klarar mer påfrestningar? 

Du kommer även behöva en delbar paddelåra, paddelväst, en rymlig ryggsäck med cirka 80-90 liter tillgodo och någonting att blåsa upp din raft med. Du kan antingen välja en elektrisk pump eller en packpåse med ventil som du fyller med luft och pressar in i raften. 

Köp även till ett paddelrep för att undvika att din paddel ramlar ned i vattnet och vattentäta packpåsar där du kan förvara kläder, sovsäck och andra tillbehörigheter då det kan stänka upp en del vatten från paddeln. För en säker åktur bör båten ha något slags reparationskit ifall olyckan skulle vara framme och med ett par passande skor för paddling är du redo för din packraftingtur! 

Lämna en kommentar