Gör egen torkad mat och ta med på vandringen!

Gör egen torkad mat – På fjällvandring eller campingturen är smart förpackad, torkad mat för friluftsliv en självklarhet. Lång hållbarhet och enkel förvaring är bara några av anledningarna till att torkad mat är älskad av så många. Men går du på vandringsturer ofta, kan inköp av torkad mat bli dyrt i längden och det finns heller inte så många rätter du kan välja mellan.

Vi ger dig våra bästa tips till hur du gör din egen torkade mat att ta med på vandringen och ger svar på vilka råvaror som är lättare att torka än andra!

Vem behöver torkad mat?

Du som är friluftsmänniska och en van campare och vandrare vet att mat anpassat för friluftslivet är A och O när du är ute i naturen. Men att köpa färdiga påsar med frystorkat kan vara dyrt och dessutom finns det ofta inte heller någon speciellt stor variation på maten du köper färdig. Att istället torka din egen mat låter kanske svårt, men det behöver inte vara det!

Visst kan det vara lite tidskrävande, men det blir både billigare i längden och du kan själv välja den maträtt du vill ha med dig ut på dina äventyr. Dessutom kan du göra miljön en tjänst genom att köpa råvaror med korta datum i butik som du kan torka, som kanske annars skulle slängas bort!

Hur gör man för att torka sin egen mat?

Hur gör man då för att torka sin egen mat för utomhusutflykter? Det finns en hel del smarta knep som gör det enkelt, och framförallt roligt att torka din egen mat. Det finns också en rad olika sätt du kan göra det på. Antingen kan du använda dig av en vanlig ugn för att torka din mat, men det finns även speciella mattorkar som både torkar din mat snabbare och ger den en högre kvalitet. Detta alternativ är att föredra om du är en van vandrare som vill kunna torka din mat ofta.

Det går även att lufttorka maten på exempelvis en plåt med bakplåtspapper, men det tar längre tid och en del näring försvinner från maten i onödan. Det bästa för dina råvaror är dock att maten torkas på så fort tid som möjligt och även med en så låg temperatur som möjligt för att hålla kvar som mest näring.

Hur du förbereder maten har också betydelse beroende på vilken slags råvara du ska torka. Lök, frukt och grönsaker brukar i regel endast behövas skivas i tunna lager och sedan läggas på en ugnsplåt för att göra jobbet. Olika sallader, rotfrukter och potatis behöver förvällas eller ångkokas innan du torkar dem. På så sätt behåller de både sin smak och färg.

För livsmedel som kyckling, fisk och kött behöver dessa tillagas i minst 150 grader om du endast har dem i ugn, om du istället steker dem  behöver det göras ordentligt i panna innan du torkar dem. Undantag är matprodukter som redan är tillagade som exempelvis korvar av olika slag.

Vilka råvaror är lättast och vilka är svårast att torka?

Du kan torka all slags mat, men det finns en del råvaror som är lättare än andra. Är du nybörjare kan det vara fördelaktigt ifall du börjar med råvaror som är svårare att misslyckas med. Tänk på att träning ger färdighet, så har du lyckats med de lättare livsmedlen kan du sedan gå över till de lite svårare.

Morötter och andra grönsaker och frukter som äpple och purjolök är lätta att börja med om du inte har vanan inne. Här gäller det att skära morötterna i tunna skivor och förväll i cirka 5 minuter så de blir mjuka, men inte genomkokta. Skölj dem i kallt vatten och torka dem sedan i cirka 50 grader i ugn eller mattork. I ugn kan det ta upp till 10 timmar, medan en mattork kan göra jobbet på cirka 6 timmar.

Äpplen och purjolök behöver du inte förvälla innan torkning, du kan sprida ut dem direkt på bakplåtspapper och stoppa in dem i ugnen.  Även svamp är lätta att torka. Rensa och skiva större svampar till små, tunna skivor och lägg dem på en ugnsform och lufttorka i ett rum nära en värmekälla i ett par dagar. Du kan även torka svampar i en mattork på cirka 40 grader, men inte i en vanlig ugn då det blir för varmt.

All olika sorters färs är lätta att torka, som köttfärs eller kycklingfärs. Börja med att krydda köttet och stek utan fett på medelhög värme tills du ser att färsen är helt torr. Lägg ut den på hushållspapper och låt torka. Häll sedan all färs på bakplåtspapper och torka på cirka 70 grader. När färsen är klar ska den vara helt torr och nästan kännas som grus.

Vad som däremot kan vara lite klurigare att torka är livsmedel som naturligt sett har mycket fett i sig. Varor som kyckling, bacon och lax är feta livsmedel och de har i regel kort hållbarhet och resultatet blir ofta inte helt torrt. Kycklingen kan bli för hård när den blöts upp, så ska du torka kyckling, se då till att du skivat mycket tunna skivor.

Ägg är en av de svåraste råvarorna att torka, då de är mycket känsliga och rekommenderas i många fall att inte försöka sig på. Om du ändå vill ha med dig någon slags ägg vara kan du laga en torr äggröra med så lite fett som möjligt för att sedan torka den.

Hur länge håller maten du torkar?

Detta beror mycket på hur du har torkat din mat. Har du gått igenom processen steg för steg och på rätt sätt kan din mat hålla upp till flera år. Men det är mycket viktigt att du förvarar din mat på rätt sätt efter att du torkat den så att hållbarheten blir längre. Genom att förvara maten i plastpåsar som är tätt förslutna på platser som är både torra och svala håller din mat längre. Tänk dock på att kyckling, fisk och kött har kortare hållbarhet än exempelvis rotfrukter.

Finns det några hjälpmedel för att torka din mat på?

All mat är möjlig att torka på vanligt vis i ugn, men det finns hjälpmedel som torkar maten mer effektivt och behåller en större mängd näring. Med hjälp av en torkugn eller mattork som det även kallas, får maten en högre kvalitet, men det är viktigt att du innan ditt köp kikar på de olika prisklasserna för att se hur dyrt av ett redskap du är redo att investera i.

Om du vill köpa en mattork rekommenderar vi att du köper en ordentlig tork i den lite högre prisklassen. Detta på grund av att många billiga alternativ kan ha en dålig termostat. De billigare mattorkarna har också ett sämre andrahandsvärde, ifall att du skulle vilja sälja den vidare. De lite dyrare varianterna torkar även din mat jämnare och snabbare och maten får ett finare slutresultat.

Saker du bör undvika när du torkar mat:

Även om det finns hur många positiva saker som helst med att torka din egen mat för dina utomhusturer, finns det en del saker du bör tänka på och också undvika för att torkningen ska ske på rätt sätt. Det är lätt hänt att du gör några av dessa misstag första gången du försöker dig på torkning av mat.

  1. Skär inte dina råvaror i för tjocka eller stora skivor. Genom att skiva allt i så tunna skivor som möjligt går det snabbare att torka. 
  2. Glöm inte att förvälla, förkoka de råvaror som kräver det. Detta gör att det tar kortare tid att koka dem när du är i skogen eller ute på fjället.
  3. Torka inte din mat alldeles för varmt. Om du råkar göra det bildas då en hinna och fukten inuti kan inte ta sig ut vid alltför höga temperaturer.
  4. Det är synd om du glömmer att portionspacka din mat innan du beger dig ut på vandring. Portionspackning gör det smidigt att ta fram och värma maten, och du slipper ta fram massa olika påsar för att tillaga din mat.
  5. Glöm inte att blötlägga maten under förmiddagen eller lunchtid när du väl är ute i naturen och du vill tillaga din mat. Genom att göra detta tar maten snabbt upp vätska igen och det går fortare att tillaga maten.
  6. När du torkar din mat i vanlig ugn – lämna luckan på glänt med hjälp av ett litet bestick i metall. Genom att hålla luckan på glänt kan luften cirkulera och all fukt kommer ut.
  7. Ta med kryddpåsen när du väl är ute i skogen – din torkade mat kan behöva extra salt och peppar när den värms upp.  

Läs mer om gör egen torkad mat:
Bästa frystorkade maten
Bästa nödmaten
Svamptork bäst i test

Lämna en kommentar