Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa flytoverallen 2024 – hjälper dig i kniviga situationer!

1. Vår vinnare! Fladen Offshore 891 MX 2. Flytoverall Baltic Amarok 3. Imax Thermo Suit – Mycket lätt och slitstark!
Vår vinnare! Fladen Offshore 891 MX Flytoverall Baltic Amarok Imax Thermo Suit – Mycket lätt och slitstark!
Se priset här Se priset här Se priset här

Bästa flytoverallen 2024 – Älskar du isfiske eller att fiska när vattnet är lite kallare? Då kommer en flytoverall att vara en utmärkt investering. Denna overall håller dig varm när du befinner dig på land, men om en olycka skulle råka vara framme och du hamnar i det kalla vattnet, kommer overallen även hjälpa dig att hålla dig ovan vattenytan och hjälper till att balansera ut kroppstemperaturen.

En funktionell flytoverall bör dock vara utrustad med några särskilda egenskaper, för att kunna fungera optimalt när det verkligen gäller. Den ska dels ha en bra passform och vara tillverkad av material som är godkända enligt EU-standarden.

För att göra valet enklare för dig, har vi satt samman en topplista med tre modeller som vi tycker du ska kika lite extra på. Kika framförallt på Fladen Offshore 891 MX, som vi har utsett till den bästa flytoverallen 2024!

Topp 3 flytoveraller bäst i test 2024

1. Vår vinnare! Fladen Offshore 891 MX

 • Modern konstruktion
 • Flera reflexdetaljer
 • Bekväm modell
 • Utrustad med fasta hängslen

Denna flytoverall Offshore 891 MX är testad och tillverkad med en bekväm passform, samt en mer modern konstruktion som skyddar dig i vatten och mot vind. För att overallen ska sitta på plats oavsett bestyr, har den utrustats med fasta hängslen. Detta gör även overallen betydligt skönare att bära.

Offshore 891 MX är tillverkad av ett mjukt och ventilerande material, som trots detta är väldigt isolerande och har genomgått flera säkerhetstester. Fladen har säkerställt att modellen uppfyller och är certifierad enligt både ISO 12402-5 och ISO 15027-1.

Utöver detta är det flera andra egenskaper som gör denna modell till ett vinnande val. Overallen har till exempel en hög krage som är justerbar, flera olika reflexdetaljer för god synlighet, förstärkta knän, flera lättåtkomliga fickor och både ben- och ärmslut har utrustats med praktiska kardborreband. Letar du efter en bekväm och säker flytoverall är Fladens modell perfekt!

 • 4.139,00 kr

2. Flytoverall Baltic Amarok

 • Högkvalitativ flytoverall – håller dig varm, även under årets kallaste dagar
 • Mjuk, skön & vindtät – för ett ökat komfort
 • Rymliga fickor – gott om utrymme för förvaring

Flytoverall Baltic Amarok 50N är en högkvalitativ flytoverall som håller dig varm även under de kallaste vinterdagarna. Den är mjuk, skön och vindtät för ökad komfort. Med rymliga fickor erbjuder den gott om utrymme för förvaring. Dessutom har den tejpade sömmar som står emot alla väder, muddar i armarna för att förhindra vatteninträngning och kan dras över handskar, samt mudd i bennen för att evakuera luft om man ramlar i med huvudet först. Denna flytoverall är fullt utrustad med invändiga hängslen, innerficka och kapuschong. Likaså håller den dig varm och bekväm vid låga tempraturer och är perfekt för vinterfiske och vintersegling. Den uppfyller EN ISO 15027–1 termiskt skydd, vilket gör att du kan ligga i 10-gradigt vatten i 2 timmar utan att tappa mer än 2°C i kroppstemperatur.

 • 2.749,00 kr 2.495,00 kr

3. Imax Thermo Suit – Mycket lätt och slitstark!

 • Foder: 210T 100% polyestertaft
 • Justerbar huva
 • Flexibla ärmslut
 • EPE-flytmaterial

Den mycket lätta flytoverallen SeaWave 2-delad, från varumärket Imax skyddar dig både på isen och om du skulle råka hamna i kallt vatten. Flytoverallen har konstruerats med ett värmande foder av typen 210T 100% polyestertaft, vilket isolerar lite extra när det är kallt. Modellen är godkänd enligt både CE- och ISO 12402-5-standard.

Overallen är tillverkad av 75x75D 100% polyester pongee, som är uppskattat för sin slitstarka förmåga. Materialet gör även overallen 100% vattentät, med en vattenpelare på 8000 millimeter. För extra skydd och isolering har ärmarna förstärkts och den justerbara huvan har även utrustats med en stadig skärm.

Men det är inte bara konstruktionen och tillverkningsmaterialet som gör denna modell till ett mycket passande val. Overallen har designats med en inbyggd visselpipa och är utrustad med flera fickor som är lättåtkomliga. Detta gör att du kan bära med dig annan säkerhetsutrustning och isdubbar, för att du ska kunna ta dig upp på isen igen eller larma.

Om du letar efter en mer prisvänlig modell, med en mycket god passform så kommer du att uppskatta Imax väldesignade flytoverall SeWave 2-delad. Ett praktiskt val för vinterns kalla fiskeäventyr.

 • 1.370,06 kr 1.036,06 kr

Vem behöver en flytoverall?

Att fiska på vintern kan vara farligt om du ofta befinner dig på is och temperaturen skiftar från dag till dag. Detta kan göra isen mer bräcklig än du kanske har erfarenhet av och även de allra bästa fiskare kan ha olyckan att ramla igenom isen. Så om du uppskattar vinterfiske är det såklart viktigt att du utrustar dig själv med funktionella kläder som skyddar dig om du skulle hamna i kallt vatten.

Genom att investera i en flytoverall, som är särskilt anpassad med egenskaper som håller dig varm och flytande i kallt vatten, kommer du ha mer energi till att ta dig upp på isen igen eller larma. Många modeller bevarar din kroppstemperatur i flera timmar, vilket en vanlig overall inte hade gjort.

Men ha också i åtanke att om du vandrar ut på isen, bör du alltid ta med isdubbar, ishacka och rep. Detta för att underlätta om du eller någon omkringliggande skulle ramla igenom isen. Säkerställ också isens tjocklek innan du vandrar ut på den eller börjar borra ut isvaken.

Beroende på vart du fiskar kan isens tjocklek variera kraftigt och framförallt runt stenar eller där det är strömt, kan isens tjocklek vara ganska svår att bedöma. Om du inte har mycket erfarenhet av isfiske, är det viktigt att du har med någon som är lite mer kunnig.

3 vanliga frågor om flytoveraller:

Vilka säkerhetsfunktioner bör en flytoverall ha?

Att investera i en flytoverall kan vara skillnaden mellan liv eller död. Om du hamnar i kallt vatten och har svårt att ta dig upp kommer flytoverallen att hålla dig varm längre i vattnet och håller dig även flytande. Detta gör att du kan spara på dina krafter och istället fokusera på hur du ska ta dig upp från vattnet.

Men för att flytoverallen ska vara godkänd enligt EU-standarden och faktiskt fylla sin funktion är det viktigt att den modell du väljer är godkänd enligt både EN ISO 12402-5 och ISO 15027-1. Denna certifiering visar att modellen har genomgått tester och är ett kvalitetsval som du kan lita på.

Materialet har även stor betydelse, då det är viktigt att du inte tyngs ner i vattnet och håller dig flytande. Detta är någonting som en vanlig overall kan vara bekymmer med, då den inte är anpassad för olyckor där du hamnar i vattnet. Materialet är vad som avgör hur isolerande och skyddad du kommer vara i kalla temperaturer och hjälper dig att bevara en behaglig kroppstemperatur längre.

Viktiga egenskaper för en effektiv flytoverall?

En flytoverall är byggd för att hålla dig både flytande och varm. Den ska därför uppfylla samtliga säkerhetskrav och vara tillverkad av ett material som skyddar dig från det kalla vattnet. Men oavsett vilken typ av flytoverall du väljer att investera i är passformen mycket viktig att ha i åtanke.

Overallen ska gärna vara utrustad med justerbara hängslen, som gör att overallen sitter på plats. Andra viktiga egenskaper som overallen bör inneha är praktiska fickor, justerbara ärm- och benslut, inbyggd visselpipa och en justerbar huva. En stor fördel är också om huvan är förstärkt för att skydda din nacke lite extra.

När använder man en flytoverall?

En flytoverall bör alltid användas om du befinner dig ute på isen eller fiskar i kallt vatten. Under omständigheterna att du skulle hamna i vattnet, kommer en flytoverall att hjälpa dig på flera punkter.

Men en flytoverall är även ett passande val för kalla vinterdagar ute i naturen. Overallen håller dig varm och ger dig även en god rörelseförmåga. Det är dock viktigt att du säkerställer att den har en god passform för att fungera optimalt och även sitta på plats om du skulle hamna i det kalla vattnet.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

Att befinna sig ute på isen kan vara riskabelt och om isen är bräckligt, finns det en risk för att du hamnar i det kalla vattnet. För att skydda dig själv under aktiviteter på is kommer en flytoverall att vara en bra investering. Materialet håller dig varm och flytande, för att du ska kunna ta dig upp från vattnet snabbare.

Vi tog oss an utmaningen att hitta de bästa modellerna på marknaden, för att du ska kunna fiska med ro i kroppen. De inkluderade modellerna på topplistan uppfyller samtliga säkerhetskrav och är tillverkade av tåliga och isolerande material som håller dig varm både i och utanför vattnet.

När vi valde ut vilka modeller vi skulle inkludera hade vi även passformen i åtanke och kikade även på om modellerna hade några ytterligare egenskaper som gjorde dem extra skyddande.

Vi var noga med att ta fram de bästa modellerna i flera olika prisklasser, utan att du behöver kompromissa med säkerheten. Så du har ingen ursäkt att hoppa över investeringen och välja en traditionell overall som inte ger dig samma förutsättningar. Oavsett din budget, kan du hitta ett passande val på topplistan.

Genom att utrusta dig med skräddarsydda kläder och säkerhetsutrustning kan du skydda dig själv i största möjliga mån om du skulle hamna i vattnet. Gör dig själv en tjänst och välj en passande flytoverall som faller dig i smaken. Ett måste för dig som älskar att fiska på vintern!

Länkar och referenser

Alla flytoveraller hos Happy Angler, Buildor

Tidigare test

Baltic Polaris – Optimal passform!

 • Vind- och vattentät
 • Godkänd enligt EN ISO 12402-5
 • Snygg design
 • Fyra olika storlekar

Denna skyddande flytoverall Polaris är utformad av varumärket Baltic. De har säkerställt att modellen uppfyller samtliga säkerhetskrav och är en snygg modell som är godkänd enligt EN ISO 12402-5 och ISO 15027-1 klass D. Detta för att du ska känna dig mer säker ute på isen eller i fiskebåten.

Polaris säjs i fyra olika storlekar, för att du ska kunna göra ett skräddarsytt val. Flytoverallen har även utformats med flertalet fickor och även hängslen, för att ge dig den allra bästa passformen. Hängslena kan även justeras för att anpassas efter din höjd, så att overallen sitter stadigt på plats oavsett väder.

Några andra utmärkande funktioner med denna modell är att den är testad och anpassad för kallt vatten ner till minus 10-grader. Overallen säkerställer att du bevarar eller tappar maximalt 2 grader av din kroppstemperatur, under två timmar i kallt vatten. Materialet håller dig även flytande bättre tills du har möjlighet att komma upp från isvaken eller upp på båten igen.

Lämna en kommentar