Varför inte vandra?

Allt fler upptäcker tjusningen med att vandra i naturen för att få uppleva den så nära som möjligt. Att det finns många bra och populära vandringsleder i Sverige känner ju alla till, men det finns många riktigt bra runt om i Europa och vi kommer att lista några av våra favoriter. Det första du bör tänka på när du ska vandra är att du behöver ett par riktigt bra vandringsskor eller vandringskängor och många bra strumpor så att du kan byta dem ofta.

Vad många inte tänker på är att det kan vara bra att ha kompressionsstrumpor – och inte bara på flyget dit, utan under själva vandringen också. De ökar blodomloppet i benen och motverkar åderbråck. Utöver bra skor och strumpor så krävs också bra kläder och de flesta tänker lager på lager när de packar. Se till att ha kläder som andas men som är vattentäta eller åtminstone vattenavvisande – och ta med både svalare och varmare kläder som du kan variera eller använda tillsammans för bästa effekt.

Tips på bra korta vandringsleder i Europa

  • Svartisen – Norge. Distansen är fyra och en halv kilometer och svårighetsgraden är lätt till måttlig och du bör lägga en heldag på den. Glaciären Svartisen är 375 kilometer lång och ligger i norra Norge. Isen är svart, vacker och mäktig och delar av vandringen sker på isen så du behöver bra utrustning – och då speciellt stövlar.
  • El Caminito Del Rey – Spanien. Översatt betyder det ungefär kungens väg och distansen är åtta kilometer med svårighetsgraden lätt och den tar cirka tre timmar. Vandringen har en underbar utsikt över Andalusien och du klättrar över toppar, vandrar genom vitkalkade byar och vackra bergsbyar med oändliga fält av orkideer.
  • Lac Blanc – Frankrike. Distansen är sex kilometer och svårighetsgraden är lätt och du bör klara den på mellan två och tre timmar. På denna vandring i Chamonix kommer du att stöta på många vilda djur och fantastisk natur och för många vandrare finns den med på en bucket list. Det finns även ett vackert gästhus där du kan vila efter vandringen.
  • Seven Hanging Valleys Trail – Portugal. En vandring på 12 kilometer med svårighetsgraden måttlig och du bör kunna gå den på mellan fyra och sex timmar. Under vandringen kommer du att stöta på många djur som till exempel mungos, ugglor och fåglar. Naturen är vacker och vandringen går över en fantastisk klippa med underbara färger och former.

Så det är bara att resa iväg ut i Europa och vandra och för med information om vilka rättigheter du har vid resor rekommenderar vi Hallå Konsument på Konsumentverket.

Lämna en kommentar