Roliga spel och lekar för campingresan

I en tid där många av oss är stressade med fulla kalendrar och hektiska vardagar är få saker så avslappnande som att spendera kvalitetstid med nära och kära på en campingresa. Att komma bort från rutinen och alla måsten gör att vi får mer tid för varandra och öppnar upp för tillfällen att ha kul tillsammans, exempelvis med en drös härliga spel! Tack vare tekniken finns det nu massor av underhållning att välja mellan: från klassiska brädspel till onlinefavoriter på sidor som svenskacasino.se. Om du känner dig inspirerad är det bara att fortsätta läsa för att få tips om några av de roligaste spelen och lekarna för campingresan.

Lägereld, stjärnskådning och berättelser

Vi börjar med en av de antagligen äldsta aktiviteterna som mänskligheten roat sig med kring lägerelden: stjärnskådning! Vad är mysigare än att tillsammans bygga upp en lägereld att samlas kring, samtidigt som ni spejar upp mot stjärnhimlen. Se till att ha med ett teleskop och en stjärnguide för att så enkelt som möjligt kunna identifiera formationerna och njuta av dem i sin fulla prakt. Ta även vara på den härliga atmosfären och berätta historier laget runt. Kanske börjar ni med en runda spökhistorier följt av roliga berättelser och vitsar så att det inte blir alltför läskigt när det är dags att krypa ner i sovsäcken.

Långköraren Monopol

Dessa spelklassiker har stått sig genom tiderna – och det av en anledning. Om tiden tillåter och det inte finns alltför många dåliga förlorare i sällskapet är ”Monopol” ett utmärkt alternativ att samlas kring medan det smattrar mot rutorna. Detta spel som skapades 1935 av den arbetslöse försäljaren Charles Darrow är i särklass ett av världens mest sålda spel, och även om fokus i den moderna versionen ligger på att bli störst och rikast såg originalversionen, först framtagen av stenografen Elisabeth Magie 1903 annorlunda ut. På den tiden fanns det nämligen två uppsättningar regler: den ena versionen handlade som idag om att krossa motståndarna med monopol, medan den andra ville lyfta fram att välfärd kan uppnås genom att samarbeta. Oavsett vilket är det en riktigt underhållande långkörare, perfekt för grå dagar på campingplatsen.

Plocka fram din inre Besserwisser med TP

Vad sägs om ett spännande spel som dessutom är allmänbildande? ”Trivial Pursuit”, eller TP, är ett kanadensiskt spel som verkligen har allt. Spelet lanserades redan 1979 och blev otroligt populärt under 80-talet, vilket även var då som en svensk upplaga introducerades. Reglerna är enkla och ni kan vara mellan 2–6 personer som testar era kunskaper i detta frågesportsspel som täcker kategorier som underhållning, natur och vetenskap, kultur och litteratur, geografi, historia och sport och fritid. Den enda nackdelen är att deltagarna bör vara minst 15 år och att vissa frågor kan vara riktigt kluriga. Den som är sugen på ett frågespel med mer oväntade frågor som öppnar upp för galna gissningar och skratt kan i stället prova Idiotkunskap från företaget Kylskåpspoesi. Här kommer du garanterat få svar på knasiga och bisarra frågor du inte ens visste att du hade.

Avslappnade spelappar

Även om de flesta föredrar analoga alternativ under campingen kan det vara skönt med några uppkopplade spelappar om kortleken glöms hemma. För att göra det hela till en social aktivitet kan ni turas om att spela rundor och hålla koll på poäng och vinster i en tabell. Många av dessa appar är dessutom gratis och varianter på populära långkörare:

  • Tetris har sedan skapandet år 1984 fått spelare att svettas när de i panik försöker passa ihop olika figurer som faller i en allt snabbare takt.
  • Harpan funkar lika bra att lägga själv med en kortlek som att spela i mobilen. I denna gamla goda patiens ska de 52 korten läggas i 7 högar och därefter sorteras rätt i 4 stationer, ordnade efter färg och valör.
  • Wordfeud är ett annat populärt spel där ni även kan möta varandra över en spelplan där ord ska bildas.Varje bokstav ger olika poäng som multipliceras med två eller tre, beroende på var bokstaven läggs.

Alla hoppas på strålande solsken under campingsemester, men som vi vet kan det svenska vädret vara minst sagt opålitligt. Som tur är finns det massor av roliga spel och lekar att ta till, oavsett om du och din familj haft tur med vädret och vill slappna av efter en lång dag i naturen, eller om regnet öser ner utan uppehåll. Med en kortlek, ett eller två brädspel och några roliga mobilappar kan ni hålla er underhållna samtidigt som ni spenderar kvalitetstid tillsammans.

Lämna en kommentar