Lär dig göra upp eld på vandringen!

Att kunna göra upp en eld under vandringsturen är en kunskap som är otroligt viktig att besitta, och speciellt fördelaktigt är det att kunna göra upp eld i alla väder. Oavsett om du vill få upp en eld för grillning eller en lägereld finns det ett flertal olika knep och steg du kan ta till för att lyckas varje gång. 

Vi delar med oss av våra bästa tips för att göra upp en eld på vandringen! 

Rätt virke ger bäst förutsättningar 

När du ska göra upp eld i skogen är det viktigt att du har fått tag på rätt virke och tillräckligt mycket för att få upp elden och kunna underhålla den. Här kan du antingen välja att ha med dig ved redan i din packning eller välja att såga bitar från en stock väl ute på vandringen.  

När du samlar ved är det en god idé att se till att inte ta levande träd till din eld, endast döda trädgrenar som är så torra som möjligt. Många gör misstaget att endast samla in nog med ved för att starta elden, men det är minst lika viktigt att ha kvar virke under eldens gång så att du kan hålla uppe elden längre. 

Olika storlekar underlättar starten 

Samla virke i olika storlekar och se till att det inte är murket. Att även använda små grenar för att starta elden är att föredra. Här kan du exempelvis samla björknav som du lägger i din ficka för att hålla det torrt och varmt. Om du ska tända elden med tändstickor, se då till att de bevaras torrt och varmt för att kunna få upp elden. Om du istället ska använda tändstål skapar du gnistor genom att dra metall mot tändstålet.  

Om du har tillgång till torrt granris är även detta virke bra att samla in för att starta elden med om du vill skapa gnistor och fatta eld med hjälp av tändstål. Här behöver du dock se upp för gnistor som bildas då granris har en tendens att ge ifrån sig gnistor som kan sprida sig. 

Om du inte har med dig ved sedan innan och har tänkt såga av bitar i skogen kommer du att behöva en yxa, kniv eller såg för att kunna såga till passande bitar. Det underlättar även om du har med dig ett eld-kit med passande tillbehör för blött och fuktigt väder. 

Hur startar man en eld? 

Att starta en eld utomhus kräver så mycket mer än att samla ihop vedklabbar och tända eld på dem med hjälp av en tändsticka. För att veden ska kunna fatta eld behöver du stapla virket strategiskt och ta hjälp av någonting som gör att elden kan ta fart, exempelvis tidningspapper. Det är även svårt att få upp en eld i naturen om det är kallt i luften och om veden är fuktig. 

När du ska göra upp en eld är det bra om du börjar med att stapla mindre bitar så att du får luft mellan bitarna. Detta för att elden ska kunna ta fart. I mitten lägger du sedan det som lätt börjar brinna, tidningspapper eller smala pinnar som du täljt. 

Ta vara på syret 

När du lyckats få upp en liten låga är det viktigt att den får syre för att kunna fortsätta brinna. Blås därför gärna underifrån för att sprida elden. När du ser att du fått upp en bra eld kan du lägga på dina större vedklabbar för att hålla elden levande. Om du inte har en fast eldplats är det viktigt att du ser till att området runtomkring eldstaden är skyddad så att elden inte kan spridas.  

Plocka därför bort kvistar, stenar och gräs som finns i anslutning och gräv gärna en liten grop där du tänkt göra upp din eld. Tänk även på att alltid se till att du släcker elden ordentligt innan du lämnar platsen. Häll på rikligt med vatten och när du kan röra askan med dina händer kan du vara säker på att du kan lämna platsen. 

Lämna en kommentar