Köpguide Balaclava – Håll ditt ansikte varmt i vinter!

Rånarluva, skidmask och balaclava, kärt barn har många namn! Detta är en väldigt uppskattad vinter-accessoar som har funnits med oss länge, och som bara blir mer populär med åren. En balaclava skyddar ditt ansikte mot kyla och blåst vid exempelvis genomförande av vinteraktiviteter. 

Det som är bra med en balaclava är att den går lika bra att använda för vuxna som för barn, och för det sistnämnda är det tacksamt då det fungerar både som mössa och halsduk i ett.  

Det finns idag flera olika märken och material som du kan välja på och i denna köpguide går vi igenom vad du bör ha i åtanke innan köp av en balaclava! 

Varför heter det Balaclava?  

Namnet balaclava kommer ursprungligen ifrån staden Balaklava i Ukraina. Historien pekar på att de utländska soldaterna frös så pass mycket under vinterhalvåret att de var tvungna att uppfinna ett plagg som kunde hjälpa dem mot den extrema kylan i ansiktet.  

Idag används den världen över, både hos privatpersoner och hos militärer för att skydda huvudet och ansiktet mot låga temperaturer. 

Att tänka på när du köper en balaclava  

Material: Först och främst så behöver du bestämma vilket material som du vill ha din balaclava i. De vanligaste materialen är antingen i ull eller i akrylfiber, men de finns även att hitta i material som neopren och fleece om man hellre önskar det.  

Vilket material du föredrar beror helt på vad du är van att bära. En del kan tycka att ull kliar mot huden, speciellt under vintermånaderna när huden är något torrare än resten av året. Gör därför ett val som du tror passar dig bäst utifrån din hudtyp och vad du tycker känns skönast mot ansiktet. 

Ett eller tre hål: De två vanligaste designerna är antingen balaclava med ett stort hål där du kan välja att ha den uppdragen över både näsa och mun eller ha den något neddragen över endast munnen för att göra det lättare att andas i den.  

Den andra typen är en heltäckande mask över hela ansiktet förutom två hål för ögonen och ett för munnen, denna är ofta den variant som man refererar till rånarluva. Båda typer skyddar lika bra mot kyla, och skillnaderna ses endast i form av funktionalitet.  

En balaclava med ett stort hål används exempelvis mer frekvent av skidåkare som även har skidglasögon på sig för att få ett större synfält under skidåkningen. 

Storlek: Ofta så finns den tillgänglig i olika storlekar för barn, ungdomar och vuxna. Andra modeller har en one-size storlek, så ha detta i åtanke om du tänker göra köp till hela familjen så du inte råkar köpa en modell som är alldeles för stor eller för liten på ditt huvud. 

När är det bra att använda balaclava?  

En balaclava kan användas av alla som befinner sig i ett kallt område som vill skydda ansiktet både mot kyla och blåst. En balaclava används dock vanligast av personer som utövar vintersporter eller aktiviteter med fart där det kan bli mycket kallare i luften. Det är därför perfekt att använda vid exempelvis skidåkning, mopedåkning, skridskoåkning och ridning bara för att nämna några aktiviteter.  

För brandmän och racerförare så är det främst en balaclava som är flamskyddad som används, och detta för att skydda ansiktet vid brand.  

Tänk på! Titta och följ tvättråden som kommer med din balaclava så kommer den att hålla länge även om den används mycket och både blir svettig och smutsig allt eftersom.  

Lämna en kommentar