Köpa skaljacka – Plagg för hela året! 

Om du utför en hel del utomhusaktiviteter året om behöver du en jacka som klarar av de flesta väderlekar. Med en skaljacka är du skyddad vid regn, samtidigt som den besitter ventlierande egenskaper. Vad behöver du tänka på när du ska köpa skaljacka och vilka fördelar har denna typ av jacka? Vi listar allt du behöver veta när du ska köpa skaljacka! 

Vad är en skaljacka? 

En skaljacka är en anpassad jacka som du kan använda nästintill året om då den både skyddar mot vind och regn. En skaljacka är ofta lätt, smidig och värmer dig utan att vara fordrad. En skaljacka har en god ventilation och transporterar bort fukt, vilket gör att du inte blir kall och beroende på vad för skaljacka du investerar i har den olika vattenavvisande egenskaper.  

Tack vare jackans speciella egenskaper kan de användas året om för ett flertal olika utomhusaktiviteter eller till vardags. Du kan bland annat använda en skaljacka vid båtturer, vandring, skidåkning eller klättring. 

Vad som gör en skaljacka till ett så smart alternativ är att du kan anpassa den efter årstid. Under kallare dagar kan du ha lager-på-lager principen där skaljackan bärs som yttersta plagg, medan det räcker med en t-shirt under jackan vid vårväder. 

Egenskaper för en skaljacka 

Det är lätt att tro att en skaljacka är samma sak som en regnjacka, men det som gör skaljackan så unik är att den har förmågan att andas, någonting som en regnjacka inte har. En vindjacka däremot är endast vindtät och har oftast bara en ytbehandling som är vattenavvisande.

Med ett gott skydd mot både regn och vind är skaljackan ett perfekt plagg att bära under den största delen av året. Men vad har skaljackan för andra egenskaper och varför är den ett sådant bra alternativ för utomhusaktiviteter? Nedan listar vi jackans unika delar. 

Vattentäthet och vattenpelare 

En skaljacka är ofta helt vattentålig, vilket gör att du kan vara ute i regn en längre tid utan att det regnar igenom din jacka. Vattentätheten på din jacka mäts i vattenpelare och ju högre vattentäthet din skaljacka har desto bättre kan den stå emot regn.  

Många andra jackor är endast vattenavvisande, vilket betyder att de inte är vattentäta. För att en jacka ska kunna räknas som vattentät behöver den ha en vattenpelare på minst 3000 millimeter.

Många bättre skaljackor har en vattenpelare på hela 25 000 – 30 000 millimeter, vilket gör dessa jackor till otroligt bra alternativ för att vara ute i regn med. Skaljackor har dessutom ofta svetsade eller tejpade sömmar som bidrar till att jackan blir både vatten-och vindtät. 

Ventilation och andningsförmåga 

När du utför en högintensiv aktivitet är det viktigt att ha en jacka med bra andningsförmåga och ventilation. Märkningen för andningsförmågan på en jacka visar på hur bra plagget kan andas och hur den kan ventilera bort fukt från kroppen.

De flesta skaljackor har ventilationsöppningar i fickorna eller under ärmarna för att du snabbt och effektivt ska kunna släppa ut överflödig värme. För skaljackor som ska användas för skidåkning är det bra att se till att dessa öppningar har nät för öppningen för att minska risken för att snö tar sig in i jackan. 

Två eller tre lager  

En annan unik egenskap som skaljackan besitter är att den har antingen två eller tre lager som berättar hur tjock eller tunn den upplevs. Båda varianterna har ett yttertyg som själva membranet på jackan sitter laminerat mot.  

På 2-lagersjackor lämnar fodret ett slags luftrum mellan det och membranet, medan 3-lagersjackorna är konstruerade så att fordret som skyddar membranet har laminerats ihop med de två andra lagren på jackan. 3-lagersjackan upplevs därför som tunnare och är lättare att vika ihop, medan 2-lagersjackan känns varmare mot kroppen.   

När du köper en skaljacka är det därför viktigt att du tar reda på hur bra den andas och hur vattentät den är, samt att huvan på jackan går att justera. Se även över vart fickorna är placerade och hur mycket utrymme det ger för dina tillbehörigheter. 

Lämna en kommentar