Att cykla i skogen skiljer sig från att cykla på vanliga vägar när det kommer till hänsyn mot både natur och passerande och här gäller det därför att ha koll på vad för regler som finns för cykling i naturen. Vad för utrustning bör du ha med dig på din tur och vad gäller enligt allemansrätten? Vi går igenom allt du behöver ha i åtanke när du ska cykla i skogen!
Cykling i naturen
Att cykla i naturen ger en känsla av frihet och avslappning för många, samtidigt som det är en väldigt bra träningsform. Men när du cyklar i naturen på ojämna stigar finns det en hel del du behöver ha i åtanke för en säker och tillåten cykling.
Du behöver vara snäll mot naturen samtidigt som du behöver ta hänsyn till andra passerande och anpassa din körstil, speciellt på blöt och ojämn mark. Vad säger allemansrätten om cykling i naturen och vilka regler bör du hålla dig till?
Vad behöver du ta hänsyn till?
Inte störa, inte förstöra är grunden för allemansrätten, vilket ger dig rätten att kunna röra dig fritt nästintill överallt i naturen. Det finns därför inget generellt förbud mot cykling enligt allemansrätten, men enskilda kommuner och polisen kan dock reglera cykling lokalt.
Särskilda regler kan gälla för cykling på exempelvis vandringsleder, motionspår och nationalparker, så här är det en god idé att se över vad som gäller i just din kommun.
När du cyklar i naturen får du dock inte cykla över åkrar, skogsplantering eller växande gröda och sladda och bromsa gärna på ett sätt som inte lämnar spår eller skadar naturen under din åktur. Om du möter någon på stigarna bör du sänka farten, speciellt om du möter en fotgängare bakifrån då du gärna får använda cykelns ringklocka för att göra dig hörd på avstånd.
Djur som häst och hund kan lätt skrämmas av cyklar så tänk även på att uppträda vänligt och respektfullt vid möte med passerande för att minska risken för olyckor.
Vad för utrustning kan du komma att behöva?
För en cykeltur i skogen kommer du behöva annan utrustning än om du cyklar i stan. Din cykel kommer behöva vara rejält slittålig och kunna stå emot påfrestningarna i skogens terräng. Köp därför inte en lågpriscykel om du vill kunna cykla ordentligt på ojämna underlag och vill ha en cykel som är hållbar.
Cykla alltid med cykelhjälm och se till att den har rätt passform och är CE-märkt. Du kan med fördel köpa en MTB-hjälm som är utrustad med en skärm framtill som skyddar mot solen när du cyklar. Se även till att du har med dig rätt utrustning ifall du exempelvis skulle råka ut för en punktering eller kedjebrott under åkturen.
Förutom att du bör klä dig efter väder så är det klokt att cykla med benvärmare i skogen för att hålla fästingar och andra insekter borta. Handskar används ofta av de som cyklar i naturen för att kunna skydda händerna mot kvistar och grenar ifall du cyklar igenom delar av buskar och träd intill stigen.
Att cykla på MTB-leder
Runt om i världen finns det idag specifika leder för mountainbike som är utformade för en mer utmanande cykeltur med både svängar och hopp i naturen som inte stör andra passerande. I Sverige har denna typ av cykling också börjat ta form på senare år med markerade cykelleder i flera kommuner.
Om du är intresserad av att cykla på en mer anpassad cykelled kan du läsa mer på din kommuns hemsida vad för typer av cykelleder som erbjuds för cykling i naturen.