Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa turskidor 2023 – Få bättre fäste utanför skidspåret!

1. Åsnes Gamme 54 BC 2. Madshus BC 50 Wax 3. Åsnes Amundsen BC
Åsnes Gamme 54 BC Madshus BC 50 Wax Åsnes Amundsen BC
Se priset här Se priset här Se priset här

Bästa turskidor 2023 – Ett par turskidor eller fjällskidor som de också kallas möjliggör en stabil och rolig skidåkning där det inte finns preparerade spår. Skidorna är bredare för att ge en ökad balans, så att du kan åka med lätthet ute på fjället. 

För att du ska kunna göra ett bättre val av turskidor har vi läst tester och jämfört olika modeller med varandra. Du kan därför välja mellan flera olika kompletta paket och även individuella turskidor som du kan komplettera med passande bindningar. Vilken är din favorit? 

Topp tre turskidor bäst i test 2023  

1. Vår vinnare! Åsnes Gamme 54 BC Turskidspaket 

 • Komplett kit 
 • Bra i kuperad terräng 
 • Markanta stålkanter 
 • Lättstyrda 

Högst upp på vår topplista hittar du turskidorna Gamme 54 BC från Åsnes. Detta är ett turskidspaket som säljs tillsammans med turskidor, bindningar, pjäxor och fästen. Detta gör att du kan ge dig ut på fjället direkt efter köpet. Perfekt för dig som även har mindre erfarenhet och inte riktigt förstår vilka bindningar som passar vilka pjäxor. 

Gamme 54 BC har många intressanta tillägg som gör turskidorna en ren fröjd att använda. Bland annat så är de mycket lättstyrda eftersom skidorna har en mer markant stålkant och bredden på skidorna är längre för at ge dig mer balans.  

Dessa turskidor är ett mycket bra val både när du åker i lätt kuperad terräng utan spår och även när du åker brantare med mycket packning och en stor ryggsäck. Ett komplett turskidspaket som vi rekommenderar att du kikar lite extra på! 

2. Madshus BC 50 Wax Turskidspaket – Prisvänligt val! 

 • Bästsäljare 
 • Passar även i skidspår 
 • Mycket bra fäste 
 • Följsam konstruktion 

Madshus turskidor BC 50 Wax är utformade för att passa både i och utanför skidspåret. Ett per rejäla och följsamma turskidor som här säljs i ett komplett turskidspaket med adderade bindningar och fästen. Dessa turskidor från Madshus är även varumärkets bästsäljare och därmed ett tryggt val! 

Skidorna har försetts med mycket bra fästen, där stålkanten bidrar till att ge dig ett bra grepp både när du åker i mer packad eller lös snö. Eftersom skidorna är designade för att vara mycket följsamma så passar de bra oavsett din tidigare erfarenhet. En klar fördel är också att skidorna säljs i ett paket, så att du får rätt pjäxor och bindningar. 

 • 1.995,00 kr 999,00 kr
 • 1.995,00 kr 999,00 kr

3.  Åsnes Amundsen BC – Bästa skidor utan bindningar! 

 • Passar samtliga åkare 
 • Träkärna 
 • Följsamma 
 • Mycket prisvänliga 

Ett par andra mycket uppskattade turskidor är Åsnes Amundsen BC. Denna modell säljs dock utan bindningar och pjäxor, så att du kan göra ett mer skräddarsytt val. Perfekt för dig som gärna gör ett mer övervägt val och har lite mer erfarenhet av turskidor i bagaget. Men skidorna är också utvecklade för att ge ett tillräckligt bra fäste, för att även vara ett bra val för nybörjare! 

Trots att denna modell av turskidor är designade för att ge ett mycket bra fäste och är mycket följsamma, så säljs skidorna till ett mycket bra pris. Skidorna har tillverkats med en robust träkärna, som ger skidorna en balanserad vikt. Dessutom så har tydliga stålkanter adderats för att du ska kunna svänga och få ett par riktigt följsamma skidor som är roligare att använda.  

 • 4.795,00 kr 3.894,00 kr
 • 4.795,00 kr 3.894,00 kr

3 vanliga frågor om turskidor: 

Hur skiljer sig turskidor mot längdskidor? 

Det är framförallt bredden som gör att turskidor skiljer sig mot de smalare längdskidorna. Detta gör också att skidorna används för lite olika typer av snö och terränger.  

Längdskidor är med sin smalare form perfekta när du ska åka i redan preparerade spår, men lämpar sig inte bra i till exempel fjället där det saknas spår.  

Turskidor är bredare (vanligtvis mellan 50-60 millimeter). Dessutom har skidorna en mer unik form där mitten på skidorna är smalare än resten av bladet. Detta bidrar till att göra det lättare att styra och svänga där skidspår saknas. Turskidor har också en mer markant stålkant som ger ökad stabilitet när du åker på hårt packad snö. 

Vilka bindningar har ett par turskidor? 

Det finns många olika typer av bindningar som du kan använda för turskidor. Bland annat bindningssystem från Salomon, Turnamic och Rottefella. Samtliga av dessa är bekväma och fungerar ypperligt för turskidor.  

Vad som är viktigt är att välja rätt bindningar för dina pjäxor. Annars kommer du inte kunna sätta fast dina pjäxor i bindningarna eller få rätt stöd under turen. Så här krävs det att du gör ett överlagt val och verkligen funderar på vilka bindningar du behöver.  

När använder man ett par turskidor? 

Ett par turskidor används för obemannad terräng där det inte finns några spår alls. Framförallt på fjället används turskidor frekvent, vilket är varför de även går under namnet fjällskidor.  

På engelska kallas turskidor för backcountry, vilket kan göra att det känns lite förvirrande när man kikar igenom marknaden av skidor att välja mellan. Det finns också turskidor med stighudar och även vallningsfria skidor.  

Stighudar innebär att ett syntetiskt hår eller mohair fästs under skidorna och gör att skidorna inte glider bakåt. Detta är perfekt om du ska åka väldigt kuperat. Vallningsfria skidor ger också ett bra grepp, men greppet är istället en typ av inbyggt fäste. Dessa skidor är ett bättre val när du ska åka i mindre backar eller mer plan mark. 

Källor: 

https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/utrustningstips/valj-ratt-skidor/

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa turskidorna

Outdoorexperten
Prisjakt
Pricerunner

Lämna en kommentar